18. Augusta 2019.

Šta u stvari predstavlja BMW logo?

Big Portal

Automobilska industrija prepuna je mitova, pa ne čudi što zaljubljenici u četvorotočkaše često pogrešno tumače imena i ambleme pojedinih marki.

Bavarski proizvođač već više od 100 godina koristi amblem koji se nije mnogo menjao od svog nastanaka 1917. Naime, Bayerische Motoren Werke (BMW) vodi poreklo od proizvođača avionskih motora, kompanije Rapp Motorenwerke, osnovane 1913. godine.

S obzirom da ima korene u avio-industriji, mnogi i danas smatraju da naizmenično postavljena plava i bela polja unutar kružnog amblema predstavljaju simboliku propelera avionskog motora, ali je istina drugačija.

Foto: BMW promo

Mit o propelerskoj simbolici dugo se održao u javnosti i zahvaljujući tome što se BMW nije previše trudio da ga opovrgne. Ipak, sada je bavarski proizvođač odlučio da razjasni nedoumice o svom logou.

Kako objašnjava direktor arhiva BMW grupe, Fred Jakobs, logo i njegovo značenje u ranim danima kompanije nisu bili previše važni i u centru pažnje.

“Tokom prvih nekoliko godina svog postojanja, BMW nije bio toliko prisutan u svesti javnosti”, kaže on.

Foto: BMW promo

Krajem 1917. nastao je prvi BMW logo, a kao uzor poslužio je upravo logo kompanije Rapp. Zadržana je kružna forma, a umesto oznake “Rapp”, po obodu amblema upisana su slova “BMW”.

Međutim, unutrašnjost je pretrpela znatne promene, uvođenjem 4 plavo-bela polja preuzeta sa zastave Bavarske. Tako da ono što mnogi smatraju simbolikom propelera u amblemu, u stvari predstavlja boje Bavarske – nemačke savezne države u kojoj se nalazi sedište BMW-a.

Otkud onda mit o propelerima?

Foto: BMW promo

Pa, BMW je svojevremeno u marketinške svrhe isticao svoje avionsko nasleđe, kao što se to vidi na ovom primeru iz 1929. gde se logo preklapa sa propelerima avionskih motora u pokretu, pa se ta slika urezala u kolektivno pamćenje ljubitelja ove auto-marke.

Sa svoje strane, bavarski proizvođač nije se mnogo trudio da ispravi zabludu koja je dugo opstala u javnosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare