Šta treba da jedeš prije treninga? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta treba da jedeš prije treninga?

Vježbanje samo po sebi jednostavno nikada nije dovoljno za postizanje željenih rezultata! Znati šta jesti jednako je važno kao i pridržavanje pravilnog režima vježbanja i usavršavanje vježbi.

 Dobra ishrana može poboljšati tvoje performanse, pomoći tvom tijelu da se brže oporavi i smanjiti oštećenje mišića nakon svakog treninga.

šta jesti prije treninga
Shutterstock

Međutim, nešto što mnogi ljudi propuštaju i zanemaruju je činjenica da je opskrba našeg tijela pravim hranjivim tvarima prije vježbanja takođe bitna. To nam pruža energiju i snagu koja nam je potrebna da se snažnije trudimo i postižemo više.

Neophodni makronutrijenti

Svaki makronutrijent ima određenu ulogu prije treninga, a njihov unos varira za svakog pojedinca, zavisno od IBM-a, rutine itd. Ovo su najbitniji:

Ugljeni hidrati
IuteCredit

Tvoji mišići i jetra procesuiraju i koriste glukozu kao glikogen iz ugljenih hidrata kao gorivo. Za kratke rutine i treninge visokog intenziteta, ovo je glavni izvor energije, koji se može brzo iscrpiti i tvoj učinak se smanjuje. Zbog toga je unos ugljenih hidrata važan prije vježbanja.

šta jesti prije treninga
Foto: unsplash.com
Proteini

Brojna su istraživanja pokazala da odgovarajuća konzumacija proteina prije vježbanja značajno poboljšava performanse. Povećavaju sintezu mišićnih proteina koji podstiču rast mišića, poboljšavaju oporavak mišića, te povećavaju snagu i mišićnu masu.

Masti

Dok je glikogen izvor energije za vježbe visokog intenziteta, masti u obliku lipida koriste se tokom dužih i umjerenih, do niskih intenziteta. Stoga će konzumiranje zdravih, lakih lipida prije treninga povećati tvoju izdržljivost i pomoći u djelotvornijem postizanju rezultata!

Šta jesti, i kada?

Za maksimiziranje rezultata vrijeme je zaista ključno. Stručnjaci predlažu potpuni, uravnoteženi obrok 2-3 sata prije vježbanja. Međutim, u većini slučajeva nemamo to vrijeme. Za obroke koji se jedu bliže treningu, ne manje od 45 minuta, odaberite jednostavnije ugljene hidrate i proteine ​​koji se lako probavljaju kako bi se spriječila nelagoda u želucu tokom vježbanja. Ako tvoj trening počinje za manje od jednog sata uzmi neko voće i grčki jogurt ili proteinsku pločicu sa orašastim plodovima i vlaknima.

Izvor: pinkvilla.com

Danas objavljeno

Neobični finger food za prste polizati

Vanja A

Sve što niste znali o alopeciji, opadanju kose na koje nisu imuni ni poznati

Vanja A

U čemu je tajna savršenih knedli za supu

Vanja A

Ostavite komentar