13. Jula 2019.

Šta sve smije preko granice?

Big Portal

Turisti iz Bosne i Hercegovine koji planiraju provesti godišnji odmor na Hrvatskom primorju, od ove godine neće moći preko granice prenijeti meso (pa ni u sendvičima) niti mliječne proizvode.

Građanima je dozvoljeno da ponesu voće, povrće, slatkiše, hranu za bebe i kućne ljubimce, ali u određenim količinama.
Uobičajena terapija

Mnogima, međutim, nije jasno šta će s lijekovima koji su neophodni kad se ide na put. Nedavno su tako jednom državljaninu BiH graničari napisali kaznu od nekoliko stotina kuna zato što nije imao odgovarajuće nalaze za “analgin”.

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazao je za “Avaz” kako su zakoni jasni i precizni te da se ni u BiH dosta lijekova ne može unijeti bez odgovarajuće medicinske dokumentacije.

“U nekoliko slučajeva i mi smo oduzimali lijekove koje su građani nosili u ličnom prtljagu. Isto tako nisu znali koju količinu lijekova mogu prenijeti za ličnu upotrebu. Dakle, može se unijeti onoliko koliko je potrebno za terapiju, uz dokumentaciju, prepis istorije bolesti, potvrdu ljekara, recept”, kazao je Kovačević.

Maligne bolesti

Prema Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, osobe koje prelaze državnu granicu, smiju posjedovati lijek koji sadrži psihotropne supstance samo na osnovu odgovarajuće dokumentacije, i to onoliko koliko pacijentu treba za najviše sedam dana.

“Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji bolesti zavisnosti ili simptomatskoj terapiji malignih bolesti, količina lijeka može biti za 15 dana”, dodaje Kovačević.

Kazne za nesavjesne putnike koji ne poštuju zakone su i do 2.700 maraka.

Dozvoljeno voće i povrće do pet kilograma

Kovačević pojašnjava da je putnicima dozvoljeno prenijeti 200 cigareta i određenu količinu alkohola.

“Zna se desiti da građani pokušavaju unijeti i neke biljke u zemlju. To, takođe, nije dozvoljeno. Zato se treba informisati”, kaže Kovačević.

Kad je riječ o voću i povrću (izuzev krompira), dozvoljeno je do pet kilograma.

Putnici koji unose ili iznose gotovinu u iznosu većem od 10.000 eura, dužni su da to prijave carini na svakom graničnom prelazu u BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare