20. Maja 2022.

Šta sve može da vam se dogodi ukoliko često jedete kikiriki

Big Portal

Da, da. Kikiriki je jedna od nutritivno najbogatijih namirnica i ona bi čak mogla da vam produži život.

Kikiriki je bogat zdravim mastima, proteinima, vlaknima, te sadrži i više od 25 esencijalnih nutrijenata, počevši od vitamina B i esencijalnih aminokiselina do minerala kao što su magnezijuma, fosfora i kalijuma. Studije su pokazale da bioaktivna jedinjenja koje sadrži kikiriki pomažu u zdravlju srca, a imaju pregršt drugih dobrobiti za ljudski organizam.

Kikiriki je prava superhrana.

Naime, šaka kikirikija vašoj ishrani daje oko sedam grama visokokvalitetnih biljnih proteina, a bogat je i vlaknima, antioksidantima i korisnim fitonutrijentima. Istraživanja su pokazala da se kuvanjem ili pečenjem kikirikija povećava nivo fitonutrijenata, što ga čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju uglavnom su mononezasićene i polinezasićene, a poznato je da obje pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zdravstvene institucije, uključujući American Heart Association, preporučuju da se – umjesto zasićenih masti koje se nalaze u hrani poput maslaca, punomasnih mliječnih proizvoda i masnog mesa – jedu nezasićene masti.

A kikiriki pruža sitost i može pomoći u kontroli tjelesne težine, zahvaljujući tome što je bogat vlaknima i proteinima, koji pomažu u usporavanju varenja da bi se smanjio osjećaj gladi i povećala sitost nakon obroka, piše Eat This, prenosi 24sedam.

Studije pokazuju da visokokvalitetni proteini pomažu u regulaciji hormona gladi, a vlakna pojačavaju osjećaj sitosti i pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine. To je vjerovatno razlog zašto oni koji često uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imaju manju vjerovatnoću da će imati prekomernu tjelesnu težinu ili biti gojazni, u poređenju s osobama koje ne jedu kikiriki ili orašaste plodove.

Jedna studija objavljena u JAMA pokazala je i da kikiriki može pomoći da živite duži i zdraviji život. Istraživači su otkrili da su učesnici studije koji su izjavili da uživaju u kikirikiju i drugim orašastim plodovima imali manju vjerovatnoću od smrti bilo kojeg uzroka – naročito srčanih bolesti – tokom perioda istraživanja. Jedna od glavnih prednosti kikirikija koja je navedena bila je njihova dostupnost u poređenju s orašastim plodovima.

Nekoliko drugih velikih studija u koje je bilo uključeno hiljade učesnika takođe je zaključilo da vam kikiriki, kao dio zdrave ishrane, može pomoći da živite duže.

24sedam.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare