9. Jula 2021.

Šta sve Banjalučani traže od vatrogasaca

Big Portal

Osim što gase požare i uklanjaju stabla poslije vremenskih nepogoda, učestvuju i u neobičnim intervencijama u kojima pomažu sugrađanima.

Komandant Vatrogasne brigade Miroslav Malinić kazao je za “Glas Srpske” da često dobijaju nesvakidašnje pozive u pomoć.

– Nedavno smo imali malo drugačiju tehničku intervenciju. Naime, spasili smo dijete koje je zaglavilo glavu u ogradi, u Aleji Svetog Save, a u toj intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca i jedno vozilo – istakao je Malinić.

Potvrdio je da se, u ovom slučaju, dječja radoznalost na sreću završila bez posljedica, a dječak je nakon intervencije potrčao majci u zagrljaj.

Prema njegovim riječima, nedavno su dobili poziv u pomoć jer se jednoj Banjalučanki zaglavila ruka između opruga u trosjedu.

– Sjećam se kada nas je jednom prilikom zvala uplašena baka, čija je unuka, igrajući se, zaglavila prst na klupi na autobuskom stajalištu. Uzeli smo “labelo” i bez problema izvukli prst iz klupe – pojasnio je Malinić.

Kazao je da je bilo dosta slučajeva gdje su, osim ljudskih života, spasavali i životinje.

– Dešavalo se da smo nekoliko puta spasavali pse koji se zaglave u cijevima. Jednom smo na Krčmaricama izvadili srndaća koji je upao u šaht – prisjetio se Malinić.

Naglasio je da su sugrađani zvali u pomoć jer su ih napadale vrane.

– Imali smo slučajeva da su vrane napadale prolaznike i bicikliste, vjerovatno su se osjećale ugroženo i željele su da zaštite ptiće u gnijezdu. U takvim slučajevima gnijezdo premjestimo na neko manje prometno mjesto, dalje od centra grada – kazao je Malinić.

Dodao je da su se ove nezgode najčešće zbivale u naselju Sime Matavulja, Novoj varoši i na Bulevaru cara Dušana.

Neopravdane intervencije
Miroslav Malinić je istakao da su u svakom trenutku spremni da reaguju i pomognu sugrađanima u nevolji, ali da često dobijaju i neopravdane pozive koji nisu urgentni, što im komplikuje rad.

– Dešava se da nas ljudi zovu jer im smeta mjaukanje mačke na drvetu. Izaći ćemo u susret i spasiti mačku ukoliko se popela visoko da se ne može sama spustiti, ali prirodno je da se mačka penje po drveću – kazao je Malinić.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare