Šta svaki tata treba znati prije nego dobije dijete? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta svaki tata treba znati prije nego dobije dijete?

Ne brinite, donosimo savjete koji bi mu mogli olakšati novu ulogu u životu

Roditeljstvo mijenja život svakog pojedinca na uzbudljiv i iznenađujući način, a prilagodba na nova očekivanja i odgovornosti može biti teška, posebno kada je riječ o muškarcima. No, ne brinite, donosimo savjete koji bi mu mogli olakšati ulogu tate.

Bebe + putovanja = nered koji nije očekivao

Ideja putovanja s bebom je zastrašujuća većini roditelja, a riječ je, zapravo, o najboljem mogućem vremenu za putovanja. Bebi je apsolutno svejedno gdje se nalazite, stoga, bez straha,  putovanje s bebom nije stresno kao što mislite.

Ponašaj se kao odrasla osoba

Jedan od najtužnijih prizora je vidjeti roditelja i malo dijete kako se nadvikuju, čekajući da ono drugo popusti. Dišite duboko i nemojte sebi dopustiti da se spustite na nivo svog mališana u najgorem izdanju ispada bijesa. Zapamtite, dvogodišnje dijete ima pravo da se ponaša djetinjasto, vi nemate.

Postanite gospodar pelena

Bez obzira na to koliko ste dobri u kućanskim poslovima, presvačiti bebu koja vrišti i otima se može biti poprilično teška misija. Ipak, poželjno je u što kraćem periodu savladati ovu vještinu. Iznenadit ćete se koliko brzo i efikasno učinjen posao znači za uvođenje noćne rutine kod djeteta, a time i za vaš san. Obavezno investirajte novac u jastuk za novorođenčad.

Prihvatite pomoć oko djece

Sasvim je uredu ostaviti dijete kod sebi bliskih osoba, kako biste imali vrijeme samo za sebe, da umor i frustracija ne bi kulminirali. Sve izgleda lakše savladivo nakon dobrog obroka i čaše omiljenog pića.

Ogromne količine dječije opreme

Dobrodošli u najzatrpaniji period u svom životu. Autosjedalice, krevetići, hodalice, hranilice, brojni primamljivi dječiji kompletići i igračke odjednom će okupirati vaš životni prostor. Na vrijeme kupite još jedan ormar u koji ćete stavljati nevjerovatne količine dječije robe.

Postporođajna depresija

Kao i većina žena, vaša draga će proći kroz razdoblje neobjašnjivih emocionalnih uspona i padova nakon porođaja. U nekim slučajevima su oni prolazni i beznačajni, dok neki mogu dovesti do teške depresije, koja je vrlo ozbiljna. Ukoliko primijetite da se vaša draga ponaša čudno, povučena je i ima poteze koji joj nisu svojstveni, što prije se obratite ljekaru.

Nisi zamjenska mama, ti si tata

Zapamtite, u ulozi roditelja ste jednaki poput mame. Vi ne čuvate djecu, već brinete o njima. Budite informirani, uključeni i aktivni u svojoj ulozi, rasturajte u timskom radu zajedno s mamom i nikad ne dopustite da vam neko govori suprotno. Vi niste sporedni objekt u djetetovom životu, stoga iskoristite svoje pravo u odgoju djeteta najbolje što možete.

Azra.

Danas objavljeno

Tromboza kao posljedica koronavirusa: Doktor ukazao na značaj praćenja D-dimera

Zeljka

Kokos kaša sa orašastim plodovima

Zeljka

Vrijeme je za kuhano vino. Ovo je najbolji recept ikada!

Vanja A

Ostavite komentar