Šta smatrate pod "žandarmerijom"? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šta smatrate pod “žandarmerijom”?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odustaje od formiranja rezervnog sastava policije. Iz prijedloga izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Ministarstvo povlači članove koji se odnose na rezervni sastav, jer je, kako navode, za njegovu uspostavu potrebno duže razdoblje i više sredstva. Ipak Jedinica za podršku MUP-a promijenće naziv u…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odustaje od formiranja rezervnog sastava policije. Iz prijedloga izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Ministarstvo povlači članove koji se odnose na rezervni sastav, jer je, kako navode, za njegovu uspostavu potrebno duže razdoblje i više sredstva. Ipak Jedinica za podršku MUP-a promijenće naziv u Žandarmerija.

Na odluku entitetske policije reagovao je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metju Filed. On je na zvaničnom Twitter profilu pozdravio odluku MUP-a RS, ali i zatražio objašnjenje “šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod ‘žandarmerijom'”.

“Pozdravljamo odluku RS da ne poduzima dalje korake u formiranju rezervnog sastava policije – takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod ‘žandarmerijom'”, napisao je Filed, te dodao:

“Svi nivoi trebaju efikasnije sarađivati po pitanju stvarnih sigurnosnih izazova, uključujući i one koji su povećani zbog migrantske situacije u BiH”.

(BN/N1)

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar