16. Oktobra 2022.

Šta škodi motociklu tokom zime?

Big Portal

Najbolja namera da se motocikl zaštiti i pripremi za zimski parking ponekada može doneti više štete nego što koristi.

Šta je to što radimo, a nije dobro za naš motocikl? Koje su tu sitnice koje zapostavljamo i time pravimo štetu? Objasnićemo u ovom tekstu.

Pokrivanje motocikla

Kako jednostavna radnja kao što je pokrivanje motocikla može da šteti? Staro ćebe, najlon, kakve veze ima? Ima!

Pre svega, pokrivka treba da bude čista. Zato nije dobro koristiti “čupave” stvari kao što je ćebe i slično. Kada je pokrivka prljava, ona u sebi skuplja fine čestice prašine koje oštećuju lak motocikla kao šmirgla. Pored toga, prašina može da prodre kroz strukturu pokrivke na motocikl, pa ćete na proleće imati prašnjav motocikl.

Druga stvar koja je gora od prašine je vlaga. Ako ste motocikl pokrili najlonom ili sličnim materijalom koji ne propušta paru, vlaga će se zadržavati ispod pokrivke. Vlaga je najgori naprijatelj vozila. Dovodi do korozije i kratkih spojeva u električnim kontaktima. Pogotovo ako je mesto gde je parkiran motocikl samo po sebi vlažno.

Ponekada je bolje ne pokriti motocikl nego ga pokriti najlonom.

Ako želite da posao uradite kako treba, gledajte da kupite ciradu za unutrašnu upotrebu koja je paropropustna. Takvih cirada ima dosta na tržištu i nisu skupe.

Ostavljanje prljavog motocikla

Prljav motocikl nije samo estetski propust. Tokom sezone motocikl se suočava sa raznim “napadima” na svoj graciozni finiš. Prljave kiše, čestice koje se lepe na lak motocikla, katran sa puta, zalepljeni insekti…

Naravno, neće se motocikl pokvariti odmah jer je prljav, ali iz sezone u sezonu, vremenom nemar će se odraziti na lak motocikla. Na bloku motora pojaviće se fleke i akumulacija prljavštine koje neće biti moguće oprati ni profesionalnim sredstvima. Sve ovo dovešće do toga da motocikl izgleda “umorno” i zapušteno.

Ako vam estetika ipak nije bitna, morate uzeti u obzir da prljavština oštećuje semeringe na prednjoj viljušci. Pogotovo stvrdnuti ostaci insekta koji cepaju semeringe, što dovodi do curenja hidrauličkog ulja.

Prljavština takođe smanjuje efikasnost rashladnog sistema, odnosno hladnjaka. Zapamtite da je pravilno hlađenje osnov za dugotrajan rad svakog agregata.

Neočišćen lanac

Lanac i lančanici su potrošni materijal. Ako zbog toga mislite da je to sklop koji možete zanemariti, očekujte trošak od oko 150 evra plus “ruke” majstora za zamenu nešto ranije nego što je predviđeno.

Kako se to prljav lanac brže oštećuje? Svi pokretni delovi funkcionišu tako što su dve komponente u kontaktu uz posredstvo ulja ili masti. Čim u jednačinu ubacite prašinu, dolazi do ubrzanog habanja. Količina prašine koja se akumulira na lancu je neverovatna i u to ćete se uveriti kada krenete sa pranjem.

Prašina će oštetiti čaure lanca, zaptivne gumice i rezultiraće blokiranjem pojedinih karika. Blokirane karike ne raspoređuju snagu ravnomerno, pa dolazi do istezanja segmenata lanca. Takav lanac je za otpis.

Dve stvari drastično utiču na trajanja lanca, a to je njegovo održavanje i način vožnje. Pisali smo u ranijim tekstovima kako se održava lanac.

Podsetićemo vas: Četkica za zube, petrolej, karton ispod motocikla i trljajte dok se ne zasija. Lanac očistite suvom krpom. Dovoljno je da nakon čišćenja lanac podmažete menjačkim uljem SAE 80W90 i posao je završen.

Akumulator na milost i nemilost hladnoće

Složićemo se da vredi da preduzmemo sve mere kako bismo akumulatoru produžili vek trajanja.

Ako motocikl ostavite na hladnoći, verovatno će zima isprazniti akumulator do proleća. U najboljem slučaju oslabiće akumulator, motocikl će ga „stresirati” pri prvom paljenju i eto vam recept za „iznenadnu smrt” akumulatora.

Nekoliko rešenja postoji.

Prikačite akumulator na pametni punjač u režimu održavanja. Uređaj će slati malu količinu električne energije koja će akumulator držati budnim. Akumulatori „ne vole” kad nemaju cikluse punjenja i pražnjenja.

Ako nemate pametni punjač, akumulator demontirajte i stavite ga u prostoriju gde vlada sobna temperatura. Nikako ne ostavljate akumulator na betonu jer će se isprazniti. Isto tako, ne ostavljajte ga blizu grejnih tela i u prostorijama gde spavate.

Na proleće akumulator odnesite na proveru i dopunu u neki od servisa za akumulatore. Samo tako možete biti sigurani da ćete imati uspešan start u proleće.

Ne menjate ulje?

Mnogi menjaju ulje u proleće. Zašto je ta praksa ustaljena nije nam poznato, ali poznatno nam je zašto je loše da motocikl prezimi sa korišćenim uljem.

Ulje ima nekoliko funkcija – podmazuje, hladi, čisti, između ostalog. Tokom korišćenja, ulje u sebi sakuplja nečistoće, garež, kiselinu. Takođe, ulje skuplja vodu. Odakle voda? Iz kondezacije i jednim delom vode u gorivu.

Sve to dovodi do unutrašnje korozije u agregatu i degradacije ulja koje neće pružiti očekivane performanse, posebno ako ste motocikl uglavnom koristili po gradu na kratkim relacijama.

Tako je bolje da koristite jeftinije ulje sa odgovarajućim specifikacijama i menjate ga redovno pre zime, nego skuplje pa da iz njega „cedite” svaki kilometar.

Suv rezervoar i puni lončići karburatora

Rezervoaru koji je često suv preti opasnost od korozije. Zašto? Pa opet zbog vlage i vode. Neki motocikli imaju kvalitetniju završnu obradu rezervoara, neki lošiju, ali svakako tokom zimskog sna rezervoar mora biti napunjen do čepa. Jednom kada rezervoar zarđa, to je kraj za karburatore i sistem ubrizgavanja.

Lončiće karburatora treba isprazniti, kako ne bi dolazilo do zapušavanja dizni.

Startovanje hladnog motocikla

Mnogi vlasnici startuju motocikl tokom zime da se ugreje, da podmaže delove, da se napuni akumulator itd. Misleći da stavljanje motocikla u rad može samo da olakše startovanje u proleće. Istina je da kod startovanja hladnog motocikla na kratko ima samo štete, a koristi nema.

Motociklu je jako teško da se zagreje radom u mestu. Čak iako pokazivač temperature kaže da je rashladna tečnost dostigla radnu temperaturu, ulje je još uvek hladno. Zato je donji deo bloka motora još uvek mlak na dodir. Šta se dogodi kada se sudare toplota i hladan metal? Kondenzacija, vlaga! Otuda kapljice vode iz auspuha i beli dim.

Kao što smo već pomenuli vlaga degradira ulje, stvara koroziju unutar izduvnog sistema i motora, oštećuje lambda sonde, itd. Ovo se takođe dešava i tokom vožnje, sa tim što duža vožnja toliko zagreje ceo agregat da sva vlaga bude osušena.

Ulje je samo po sebi „lepljivo” i na delovima će uvek biti uljni film koji će zaštiti delove. Pogotovo ako koristite estarska ulja.

Prvi hladan start uvek napinje akumulator bez preke potrebe jer se neće napuniti radom u mestu.

Dakle, nema razloga pokretati motocikl bez namere da se motocikl vozi na duže relacije. Jednostavno, spremite ga za zimu i ostavite ga da miruje do proleća.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Aleksandar Stojanović

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare