21. Januara 2020.

Šta se to tačno dogodi tijelu ako napokon prestanemo da jedemo bijeli hljeb

Big Portal

Hleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle nijedan obrok. Rado ga sami mesimo i pečemo, od njega pravimo tost, ili od njega pravimo prženice. Nekima je on bolji prilog uz meso i ribu od bilo kojeg priloga koji serviramo. Istini za volju, nekad baš prija da zagrizemo tu hrskavu koricu…

Ipak, količina ugljenih hidrata često hleb čini nezdravom namirnicom, a pogotovo ako govorimo o belom hlebu, onim napravljenim od belog brašna – jedne od tri bele prehrambene opasnosti.

Ako ste ljubitelj belog hleba, evo razloga zbog kojih je poželjno da ga izbacite sa jelovnika.

Izgubićete kilograme izazvane zadržavanjem vode

Hleb je pun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje iz prehrane na telu se primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije reč o instant mršavljenju, nego o gubitku vode koja se sakuplja u telu. Telo, naime, skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Više nećete stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je beli hleb pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i želju za hranom zbog čega se gojimo.

To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi, piše Živim.hr.

Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad creva i probavu. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme sa probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz svakodnevne prehrane i umesto njega uvedete ritual konzumacije celovitih žitarica, probava se normalizuje.

Foto: N1

Izvor. N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare