Šta se najviše piratizovalo u 2020. godini? Odgovor bi mogao da vas iznenadi - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Šta se najviše piratizovalo u 2020. godini? Odgovor bi mogao da vas iznenadi

Tokom 2020. godine, gotovo da nema industrije koja nije doživela velike promene zbog pandemije koronavirusa. Analitička kompanija MUSO potvrđuje da je došlo do promene navika i kod onih koji zabavne i druge sadržaje ilegalno nabavljaju putem interneta.

Prošle godine je, tako, primećena promjena u trendovima u online pirateriji, koja se pripisuje upravo pandemiji. Dok su ljudi bili zatvoreni u svojim domovima, rasla je tražnja za digitalnim sadržajima, pogotovo strimingom, a isto se preslikalo i na tražnju za piratskim sadržajima.

Zabeležen je porast ilegalnog striminga televizijskog programa i filmova, ali, zanimljivo, u drugoj polovini godine zabeležen je i porast preuzimanja digitalnih knjiga od čak 13%.

Ukupno su internet-stranice koje nude piratske sadržaje u prošlog godini posećene 130 milijardi puta, što znači da je svaki korisnik interneta, u proseku, na neku od tih stranica navratio 39 puta. Od toga, preko polovine poseta (65,5 milijardi) imalo je za cilj gledanje piratskog TV sadržaja.

Ako gledamo samo tražnju za ilegalnim strimingom, u izveštaju kompanije MUSO piše da je 93% ilegalnog gledanja televizije putem interneta došlo preko takvih striming servisa. Kod filmova, ilegalni striming je zaslužan za 52% konzumacije piratskih sadržaja (ostatak je ilegalno preuzimanje sadržaja).

Što se tiče “pirata” po državama, SAD su prošle godine prednjačile, sa 12,5 milijardi poseta.

Slede ih Ruska Federacija (8,3 milijarde), Kina (6,9 milijardi), Indija (5,6 milijardi), Brazil (5,4 milijarde) pa Ukrajina i Francuska (po 4,3 milijarde). Kada se posmatra po internet-korisniku, najčešće su piratskim stranicama pristupali građani Barbadosa, Andore, Gruzije i Ukrajine – svi sa više od 200 poseta godišnje.

Danas objavljeno

Veliko ažuriranje za OnePlus 9 i OnePlus 9 Pro donosi gomilu noviteta

Zeljka

Čistka u Twitteru – otpušteni šefovi za bezbjednost

Zeljka

Intel Arc Alchemist Xe-HPG grafička kartica sa 512 EUs nadmašuje NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti

Zeljka

Ostavite komentar