11. Oktobra 2021.

Šta se događa vašem tijelu kad jedete začinjenu hranu?

Big Portal

Širok je spektar jela koja spadaju u začinjenu hranu, a jedno od najpoznatijih su čili papričice. “One sadrže aktivni sastojak koji se zove kapsaicin, koji djeluje iritirajuće”, kaže profesor Stuart Bloom, gastroenterolog u bolnici The Wellington u Velikoj Britaniji.

“Kapsaicin podstiče protok krvi u crijevima i povećava proizvodnju sluzi”, objašnjava Bloom, “a može prouzrokovati i proljev”. Koliko god začinjena hrana može biti ukusna za mnoge ljude, ona ipak iritira. To je definitivno povezano s povećanim probavnim smetnjama i osjećajem žarenja u želucu”, dodaje.

Međutim, učinak koji ima na naše tijelo zaista se razlikuje od osobe do osobe. Bloom kaže: “Ako imate neku dijagnozu kao što su kolitis ili Crohnova bolest, začinjena hrana može pogoršati simptome.”

Ponekad ćete se zagrijati ili znojiti usljed jedenja pikantne hrane. “Neka ulja u začinjenoj hrani zapravo utiču na kožu, a vi osjetite reakciju znojenja”, tumači Bloom.

Međutim, postoji razlog zašto neki ljudi ne mogu prestati posezati za sve začinjenijom i začinjenijom hranom. Konzumiranje čili papričica potencijalno može osloboditi endorfin, a to bi možda moglo biti objašnjenje zašto osjećate takvo ushićenje nakon začinjenog obroka, čak i ako su vam usta još uvijek pomalo utrnuta.

Začinjena hrana i apetit

Bloom smatra da je ovo posebno zanimljivo područje istraživanja jer su dokazi kontradiktorni. Osvrće se na kinesku studiju iz 2014. godine koja pokazuje da je začinjena hrana povezana s debljanjem, ali napominje da se nije gledalo na uzrok i posljedicu. “To bi moglo biti bilo šta – mogli bi biti u pitanju ljudi koji više jedu, a uz to jedu začine kao dio svojih obroka”, dodaje Bloom.

Šta se događa vašem tijelu kad jedete začinjenu hranu?

Sa druge strane, Bloom spominje druge studije koje pokazuju da kapsaicin zapravo može povećati potrošnju kalorija i smanjiti apetit.

Zablude u vezi sa začinjenom hranom

Bloom želi razbiti i nekoliko mitova o začinjenoj hrani. “Mnogi ljudi misle da začinjena hrana uzrokuje čireve, ali zapravo nema dokaza da se to zaista događa”, objašnjava. “Začini imaju ulogu u smanjenju proizvodnje kiseline, podsticanju proizvodnje sluzi i protoka krvi. Ako ništa drugo, jasno je da začinjena hrana zapravo pomaže probavi i podstiče protok krvi u crijeva.”

Takođe želi da ospori mišljenje da začinjena hrana pogoršava hemoroide ili može uzrokovati rak. “Za takvo nešto takođe nema nikakvih dokaza”, zaključuje.

(Index.hr)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare