23. Augusta 2022.

Šta se događa u vašem tijelu kada jedete dinju?

Big Portal

U narodnoj medicini ovo povrće se preporučuje posle obilnog znojenja, a dobro je i za umirenje nerava. Uz osvežavajuću dinju brže prolaze posledice uboda insekata, ali se i koža brže oporavlja ako izgori na suncu. Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju.

Osim što pomažu u što dužem očuvanju oštrine vida, oni štite oko od štetnih sunčevih zraka. Takođe, velike količine vitamina A i C koje sadrži usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do degeneracije žute mrlje. Nutricionisti ističu da obilje beta-karotena, koji se, osim u dinji, nalazi u svem žuto-narandžastom voću i povrću, pogoduje obolelima od astme, jer pomaže protiv gubitka kiseonika, čime se smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

S obzirom na to da poseduje velike količine kalijuma, dinja se preporučuje i onima koji pate od hipertenzije.
Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca.

Biljna vlakna iz dinje povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih materija i predstavljaju pravi recept za lečenje nadutosti stomaka. Istovremeno, obilje vode u njoj podstiče rad bubrega. Dinju bi dok je ima trebalo jesti što češće, jer ne goji, osvežava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu, piše Magazin Novosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare