Šta se događa u tijelu prvih šest sati nakon konzumiranja kafe? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta se događa u tijelu prvih šest sati nakon konzumiranja kafe?

Kao što se morfijum veže na endrofinske receptore, kofein se veže za adenozinske receptorima u mozgu, sprečavajući biohemijsku fazu od koje se osećate umorno.

Kofein povećava nivo adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz telo.
U isto vreme sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem što mu omogućava da duže vreme ostane u mozgu, zbog čega se duži period osećate pozitivno.Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina.
Mozak je veoma složen. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da bi možda trebalo popiti više kafe kako biste ostali budni nego kada ste tek počeli da je pijete u mladosti, prenosi BigThink.

Šta se događa u telu  nakon ispijanja kafe?

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po celom telu, prouzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizujući umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osećaj da treba biti oprezan i usredsređen.
Posle 30 minuta  rad nadbubrežnih žlezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zenica, vid može da postane oštriji.
Već posle 40 minuta telo počinje da proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.
Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagoreva energija. Telo tokom tog perioda počinje da razgrađuje i nataložene masti.
U roku od šest sati kafa je prošla kroz vaš organizam i verovatno ćete osetiti potrebu za mokrenjem. Iz tela će do tada izaći približno polovina količine kofeina koji ste uneli u organizam.
Izvor: N1

Danas objavljeno

Bakina kuhinja: Prijedlog za kompletan ručak

Zeljka

Nova studija: Kovid nije respiratorna, već vaskularna bolest

Zeljka

Maline su najzdravije voće, pune su hranjivih sastojaka

Vanja A

Ostavite komentar