3. Augusta 2020.

Šta se događa u Republici Srpskoj: Bankama zabranjena isplata dobiti iz 2019. godine, stiglo i obrazloženje…

Big Portal

-Uzimajući u obzir činjenicu da se u ovom trenutku ne mogu tačno procijeniti efekti krize koja je izazvana pandemijom u svijetu i u entitetu Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, odlukom je zabranjena isplata dobiti za 2019. godinu – navodi se u odgovoru Agencije.

Jedna od banaka zatražila je tumačenje u vezi s isplatom dividendi i varijabilnih naknada s obzirom na to da je Agencija još 17. marta uputila dopis bankama pod nazivom “Preporuke bankama u pogledu provođenja mjera za ublažavanje negativnih efekata virusa Covid-19”, koji se “čitao” kao preporuka mjera, a ne obaveza ukoliko isplatama dividendi i varijabilnih naknada nije ugrožena likvidnost niti kapitalna adekvatnost banke, kao i da će ova preporuka biti stavljena van snage u toku godine, po isteku vanredne situacije, javlja Indikator.ba.

Odgovorom na upit banke, Agencija za bankarstvo jasno je stavila do znanja da se više ne radi o preporuci nego da je isplata dividendi iz dobiti za 2019. godinu zabranjena.

I o isplati varijabilnih naknada zaposlenima Agencija za bakarstvo RS-a takođe je zauzela sličan stav.

-Odluka o isplati varijabilnih naknada se može donijeti, ali je, u tom slučaju, isplatu potrebno odgoditi (bez obzira na iznos varijabilnih naknada) – navela je Agencija u odgovoru na upit jedne od banaka u RS-u.

SB

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare