7. Marta 2021.

Šta se događa sa tijelom ako previše sjedimo svakog dana?

Big Portal

Bolovi u leđima

“Loše držanje može dovesti do bolova, ali kada nanesete veću štetu svom telu, oni ostaju za ceo život”, objasnio je kiropraktičar Endrju Beng za portal “Eat This”.

Sjedenje u zavaljenom položaju može prekomerno da istegne ligamente pršljenova ili diskove, dodaje on. Zbog toga, stručnjaci savetuju da se više krećete, budete aktivniji i rutinski se istežete. Ukoliko radite za računarom, pazite da pravilno sedite i da vam ekran bude u nivou očiju.

Slaba koncentracija

Prema novoj studiji koju su sproveli istraživači sa univerziteta Ilinois, previše sedenja zapravo će vam smanjiti pažnju, što će dovesti do toga da vas drugi mogu vrlo lako omesti u poslu, a koncentracija će samo da vam opada kako vreme prolazi.

Sporije razmišljanje

Učenici koji su koristili stajaći sto, bili su bolji u školi od onih koji su sedeli dok rade azdatke, pokazala je studija objavljena u Međunarodnom časopisu za promociju zdravlja i obrazovanje.

Uz to, naučnici sa univerziteta Texas A&M otkrili su da su studenti koji su stajali sagoreli više kalorija od onih koji su sedeli.

Foto: Depositphotos/VitalikRadko

Gojaznost

Ako sedite, ne trošite toliko kalorija. Prema istraživanju sprovedenom među poljoprivrednim radnicima, objavljenom u Physiology (Bethesda), oni koji dane provode na nogama verovatno će sagoreti 1.000 kalorija više od radnika koji dane provode sedeći za stolom.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Science, zaključilo je da gojazne osobe obično sede dva sata više dnevno u proseku od onih koji nemaju taj problem.

Rizik od stvaranja krvnih ugrušaka

Dugotrajno sedenje bez pauze može dovesti do duboke venske tromboze (DVT), stvaranja krvnog ugruška u veni duboko u telu.

To obično zahvata velike vene na bedru i nozi, ali se može pojaviti i u drugim delovima tela. Jednom kada se ugrušak stvori, može putovati u srce i pluća, stvarajući plućnu emboliju (PE), što može uzrokovati kratak dah, bolove u grudima, pa čak i smrt.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare