18. Jula 2022.

Šta se događa sa gumama ako je automobil predugo na suncu?

Big Portal

Toplota može imati ogroman uticaj na gume automobila. Pritisak vazduha u gumama raste kako se povećava temperatura.

Porastom temperature, pritisak u gumama može porasti do te mere da uzrokuje pucanje guma. Čak i ako guma ne pukne, preveliki pritisak može uzrokovati prerano trošenje gume i uticati na efikasnost kočenja.

Tri stvari su u igri kada toplota uzrokuje povećanje pritiska vazduha. Rast temperature molekula

Svi materijali napravljeni su od atoma i molekula. Kada se molekuli zagreju, počinju intenzivno da vibriraju, a te vibracije uzrokuju širenje. Budući da se u vazduhu takođe nalaze molekuli, lako je razumeti zašto se gume punjene vazduhom šire na letnjim vrućinama. Trenje

Dok se vozite putem, gume su u kontaktu sa asflatom i to stvara popriličnu količinu trenja. Trenje pak stvara toplotu koja čini vaše gume još toplijim tokom leta. Guma

Molekuli gume povezani su u duge, upletene lance (polimeri). Kada polimeri vibriraju, oni se skupljaju, a ne šire. Automobilske gume takođe imaju tačku pucanja. Zamislite običan balon: ako u njega uduvate mnogo vazduha, on će na kraju da pukne. Ista stvar može da se desi i sa gumama kada su veoma vruće. Na šta treba paziti

Tokom leta, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari kako ne bi došlo do pucanja guma. Najočigledniji znak da se gume pregrevaju je ako su vruće na dodir. Ne vozite dok vam se gume ne ohlade.

Manometar će vam pokazati da li su vaše gume previše napumpane zbog vrućine. Takođe, uverite se da su gume pravilno napumpane.

Zamenite istrošene gume. Ako su vaše gume već istrošene, sklonije su pucanju. Razmislite o kupovini letnjih guma koje su dizajnirane da budu pogodnije za visoke temperature.

Osim toga, obratite pažnju na ograničenja brzine. Što sporije idete, manje će biti trenja. Manje trenja znači i manje toplote.

Takođe obratite pažnju na težinu tereta. Što je vaše vozilo teže, veća je verovatnoća da će doći do pucanja gume na letnjim vrućinama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare