Šta se desi kada stari dizelaš pretjera s gasom - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Šta se desi kada stari dizelaš pretjera s gasom

Motori koji se ugrađuju u kamione, obično su napravljeni tako da mogu da pređu veliki broj kilometara uz konstantne napore (prevoz tereta, vuča prikolice), nepovoljne uslove rada i klimatske (ne)prilike.

Naravno, svi oni imaju i svoje granice, a momci sa YouTube kanala KT3406E su odlučili da testiraju gdje se one nalaze.

Stari dvotaktni 8V71 Detroit Diesel motor, zapremine 9,3 litara sa oko 300 “konja”, koji pokreće GMC-jev tegljač iz ’70-ih godina, podvrgnut je “zlostavljanju” u vidu rada na punom “gasu”, na oko 4.500 obrtaja u minutu, znatno više nego što je ikada bio predviđen da radi.

Motor koji prije toga nije startovan punih 12 godina, dobro se držao par minuta, a onda je počeo postepeno da se “raspada”, prenosi “Telegraf.rs”.

Počela su da pucaju crijeva rashladne tečnosti, da bi na kraju, i sam motor “izdahnuo”. Prvo je došlo do pucanja ventila, a zatim i jednog od klipova, a nakon toga se agregat i zapalio.

Nakon raspada, ovaj motor je izvađen i detaljno analiziran da se vidi stanje nakon pomenute “torture”, piše “TopSpeed”.

Interesantno je da bi ovaj dvotaktni “dizelaš veteran”, i pored svojih 50 godina starosti, zatim i “spavanja” dužeg od decenije, vjerovatno još uvijek dobro radio neko vrijeme i pokretao stari GMC tegljač.

Nezavisne

Danas objavljeno

“Klima” u automobilu: Koja je idealna temperatura za vožnju?

Zeljka

Još moćnija Lada Niva debitovala u Rusiji

Zeljka

Zašto bogataši sve više kupuju polovne automobile?

Zeljka

Ostavite komentar