25. Decembra 2021.

Šta se dešava u tijelu ako popijete čašu vode čim ustanete?

Big Portal

Kao što već svi znamo, hidratacija je ključna za pravilno funkcionisanje našeg tela, a ispijanje vode ima i kratkoročne i dugoročne benefite po naše zdravlje.

U toku dana stručnjaci savetuju da popijemo oko dve litre vode, a s ovim ritualom bi trebalo početi odmah čim se probudimo.

Zdravlje kože

Voda pomaže našem telo da se brže oslobodi toksina, a samim tim i naša koža postaje zdravija i sjajnija. Studije su pokazale da ispijanje vode ujutro poboljšava cirkulaciju i utiče na stvaranje novih ćelija, dok manjak vode u organizmu s druge strane utiče na pojavu bora i dubljih proširenih pora.

Višak kilograma

Pored toga što ispijanjem vode bivamo manje gladni i nemamo “napade gladi”, ispijanje vode ujutro pomaže telu da izbaci toksine, a u isto vreme, pokrećemo i rad creva.

Ubrzavanje metabolizma

Ispijanje vode na prazan stomak ubrzava metabolizam za 24%. A ubrzavanjem metabolizma naš digestivni trakt brže vari hranu. Isto tako, voda pročišćava creva, zbog čega će organi lakše apsorbovati nutrijente iz hrane.

Zdravija kosa

Da li ste znali da 25% težine jedne vlasi čini upravo voda? A kada smo dehidrirani, kosa postaje krhka i tanka. Još jedan razlog da ispijamo vodu odmah ujutru je zdravija i jača kosa.

Ublažavanje gorušice

Gorušica može da uzrokuje povećanje kiseline u želucu, kao i refleks kiseline u jednjaku, a ispijanje vode ujutru vraća kiselinu u stomak. Isto tako, kada dođe vreme za doručak, nećete osetiti simptome gorušice.

Zdravlje bubrega i bešike

Kiselina može da utiče i na pojavu kamenja u bubregu. Samim tim, voda sprečava ovu pojavu jer čisti bubrege. Isto tako, ispijanje vode pomaže telu da izbaci toksine koji utiču na upalne procese u bešici.

Jači imuni sistem

Voda na prazan stomak balansira limfni sistem, a stabilan limfni sistem jača imuni sistem.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare