Šta se dešava u RiTE Ugljevik? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šta se dešava u RiTE Ugljevik?

U Rudniku i Termoelektrani Ugljevik danas je održan sastanak sindikata sa rukovodstvom ovog giganta. Iako se sve odvijalo sakriveno od očiju javnosti, saznajemo da nezadovoljstvo radnika ključa, a razlog je kašnjenje plata i loše poslovanje RiTE Ugljevik.

Kako unaprijediti rad RiT-e Ugljevik – bila je tema sastanka iza zatvorenih vrata. Naziv teme već otkriva da problema ima, ali o njima javno nisu željeli govoriti ni radnici ni rukovodstvo. Dok ne srede stanje u kući neće se oglašavati, a stanje, kako otkrivaju izvori BN TV, nije dobro. Plate i doprinosi kasne. Dugovi prema dobavljačima su premašili 28 miliona maraka.

Tvrde da su se prethodne smjene stručnih lica u velikoj mjeri odražava na proces proizvodnje posebno na Termoelektrani koja trenutno ima snagu od 230 megavata, a trebalo bi da ima 270.

Sve će se to, kako tvrdi naš izvor, odraziti na prihode, odnosno doćiće do nihovog pada, koji je zabilježen već u prva tri mjeseca ove godine i iznosi više od 600 hiljada maraka minusa.

Problem je i to, ističe naš izvor, što se Elektroprivreda RS, na čelu sa Lukom Petrovićem, miješa u javne nabavke u RiTE Ugljevik, tako što iz Trebinja šalje člana u komisiju, a to, kako ističe, nije u skladu sa važećim propisima.

Kakvo je trenutno stanje u Elektroprivredi, dalje navodi naš izvor, najbolje ilustruje najnovija informacija da Kompanija “Comsar Energy” koja je u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova odustaje od projekata u Republici Srpskoj u koje je obećavala uložiti više od milijardu KM.

Mediji prenose da kako bi mu olakšala odluku “Elektroprivreda RS” će od Serdarova otkupiti koncesije za nikad izgrađenu termoelektranu u Ugljeviku, hidroelektranu u Rudom i nepokrenut rudnik uglja. ERS bi koncesije Serdarovu, prema upravo završenoj procjeni koju je, kako tvrde, sam naručio, trebala da plati više od 180 miliona KM.

Postavlja se pitanje koji je interes ERS da Serdarovu da blizu 200 miliona KM umjesto da zatraži koncesiju i taj novac iskoristi za početak izgradnje novog bloka termoelektrane u Ugljeviku ili Gacku.

BN TV

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za petak, 22.01.2021. godine

D

U Hrvatskoj opada broj zaraženih, još 776 slučajeva

M.

CIK poništio izbore u Doboju i Srebrenici

M.

Ostavite komentar