Šta se dešava sa tijelom ako prestanete da unosite so: Niste ni slutili da je ova namirnica toliko bitna! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta se dešava sa tijelom ako prestanete da unosite so: Niste ni slutili da je ova namirnica toliko bitna!

Stalno slušamo o tome kako je važno da ne unosimo previše soli, a evo šta bi se desilo ako bismo potpuno prestali da je unosimo.

Svakako da nije dobro za organizam da unosite previše soli, ali nije pametno ni da je potpuno “otpišete”! Uprkos tome što i neke dijete zagovaraju izbacivanje soli iz ishrane, riječ je o elektrolitu koji ima važnu ulogu u funkcionisanju organizma, a stručnjaci generalno preporučuju da se ne unosi više od šest grama soli dnevno.

Prije nego što odlučite da u potpunosti prestanete da konzumirate so, pročitajte kako će to da utiče na vaš organizam.

Počećete da se gojite

Jodizovana so je važna za rad hormona, pa ako prestanete da je unosite, vaš unos joda će biti vrlo ograničen. Kao posljedica toga, nastupiće gomilanje viška kilograma, otečeno lice, suva koža, a moguće je da se jave i slabost u mišićima i umor.

Utiče na srce

Ishrana koja podrazumijeva smanjen unos soli je dobra za zdravlje, posebno za ljude koji imaju srčanih problema. Ali, nije tako za svakoga. Naime, studija je pokazala da i premali i preveliki unos soli može da utiče na zdravlje srca.

Povećava insulinsku rezistenciju

Studije su pokazale da nedovoljan unos soli može da utiče na insulinsku rezistenciju. To znači da tijelo neće moći dobro da reaguje na insulin, što može da dovede do visokog nivoa šećera u krvi.

Može doći do dehidratacije

Kada drastično opadne nivo natrijuma u krvi, mogu da se jave simptomi koji su slični dehidrataciji – sušenje usta, vrtoglavica, osjećaj žeđi, ređe mokrenje…

Mučnina

Kada se so ne unosi u organizam, to može da se odrazi i na nivo holesterola, što predstavlja opasnost za sve organe, posebno za srce. Jedan od simptoma koji u tom slučaju može da se javi je mučnina.

(MONDO)

Danas objavljeno

Namirnice koje će vam osigurati energiju za čitav dan

Vanja A

Diplomatska torta sa orahom, stvorena za vrhunsko uživanje

Vanja A

Dijetalnii čizkejk: Otmjeni slatkiši sa šargarepom

Vanja A

Ostavite komentar