20. Maja 2022.

Šta se dešava s uljem ako ga koristite više puta pri kuvanju

Big Portal

Otrovne tvari

Kada se iskorišteno ulje ponovno zagrijava, oslobađa se veće koncentracije raznih otrovnih hemikalija, poput aldehida, koji su povezani s nekoliko zdravstvenih problema. Uglavnom su povezani sa srčanim bolestima i kognitivnim problemima kao što su demencija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest. Druga otrovna tvar koja se oslobađa kada se ulje ponovo zagrijava je 4-hidroksi-trans-2-nonenal ili HNE, koji se smatra prilično otrovnim i može ometati funkcije DNK, RNK i proteina.

Transmasti

Prilikom obrade ulja na visokim temperaturama, neke masti se pretvaraju u transmasti. A kad se ovo ulje ponovno zagrije, oslobađa još veće količine transmasti, koje su veoma loše za cjelokupno zdravlje. Mogu dovesti do problema kao što su moždani udar, pretilost, bol u grudima, probavne, pa čak i srčane bolesti jer konzumiranje transmasti povećava nivo LDL holesterola u tijelu.

Karcinogeni

Ponovno zagrijavanje ulja povećava sadržaj štetnih tvari poput policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i aldehida, koji su povezani s povećanim rizikom od raka i upalnih bolesti.

Stoga pri kuvanju uvijek koristite svježe ulje i izbjegavajte ponovnu upotrebu ili zagrijavanje prethodno zagrijanog ulja.

(Aktivni.si)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare