26. Jula 2022.

Šta se dešava ako svakog dana popijete čašu vode sa sodom bikarbonom

Big Portal

1. Regulišu želučnu kiselinu

Voda u kombinaciji sa sodom bikarbonom neutrališe želučnu kiselinu, tako da može pomoći u ublažavanju tegoba žgaravice i refluksa. Sjajno reguliše probavu i rad digestivnog trakta.

2. Smanjuje kiselost

Hrana koju konzumiramo, proizvodi kiseline, a kiselo okruženje doprinosi razvoju bolesti. Kiselost u organizmu povećava rizik od nastanka osteoporoze, astritisa, pa i kancera. Soda neutrališe tu kiselinu. Ali ni tu ne treba pretjerivati u količinama ove namirnice.

3. Antiseptik

Voda sa sodom bikarbonom može se koristiti u prevenciji različitih virusa i bakterija. Ona ublažava tegove upale grla i usne duplje. Dovojno je da isperete grlo ovim rastvorom.

4. Pomaže u liječenju infekcija urinarnog trakta

Soda bikarbona u kombinaciji s vodom preventivno djeluje kod infekcija urinarnog trakta, ali sjajan učinak ima i u ublažavanju tegoba pomenutih infekcija. To se sve dešava zahvaljujući tome što smanjuje kiselost urina.

5. Može regulisati nivo holesterola

Posebno se ovaj napitak preporučuje ako vodite borbu s povišen nivoom lošeg holesterola u krvi. Ali, treba biti oprezan! Osobe koje pate od hipertenzije ne bi smjele da piju sodu bikarbonu zbog povišenog nivoa natrijuma.

(Magazin.novosti.rs)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare