Šta se dešava ako naglo prestanemo da pijemo kafu, a šta ako pretjeramo - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta se dešava ako naglo prestanemo da pijemo kafu, a šta ako pretjeramo

Mnogima je nemoguće zamisliti početak dana bez kafe jer razbuđuje, poboljšava koncentraciju i raspoloženje, i povećava izdržljivost.

Pored brojnih benefita, kafa izaziva i zavisnost, zbog koje se mnogi odlučuju da prestanu sa konzumiranjem ovog napitka.

Međutim, ako prestanete da pijete kafu “preko noći”, možete napraviti više štete nego koristi za vaš organizam.

Pored toga, naglo smanjenje kofeina može da rezultira poteškoćama u koncentraciji, pa se savjetuje da se naizmjenično pije obična i kafa bez kofeina, sve dok se postepeno ne prijeđe potpuno na kafu bez kofeina.

Umjerene količine kafe mogu da doprinesu očuvanju zdravlja mozga, dok s druge strane pretjerano konzumiranje kafe i te kako šteti.

coffee - BOBAR Radio

Kako treba da se pije kafa i u kojim količinama?

Nedavna studija pokazala je da je ispijanje više od šest šoljica kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od demencije za nevjerovatnih 53 odsto.

Za zdrave odrasle osobe 400 miligrama kofeina dnevno smatra se bezbjednim, što je otprilike četiri šoljice.

Takođe, kafu ne bi trebalo previše šećeriti. Studija iz 2019. godine pokazala je da je prekomjerna konzumacija šećera kod starijih osoba povezana s lošim kognitivnim funkcijama. Muškarci ne bi trebalo da unose unose više od devet kašičica dodatnog šećera dnevno, a žene više od šest.

Preporuka je i da se kafa ne pije u kasnim popodnevnim satima, jer može da izazove nervozu i spriječi opuštanje prije spavanja. Zbog toga bi trebalo izbjegavati kofein najmanje šest sati prije spavanja.

(Magazin Novosti)

Danas objavljeno

Neurotransmiterske bolesti su izlječive ako se javite ljekaru na vrijeme

Vanja A

Vjerovali ili ne, upornost se ne isplati, sreća je u odustajanju

Vanja A

Novi lijek protiv Alchajmerove bolesti zaista djeluje, tvrde naučnici

Vanja A

Ostavite komentar