25. Decembra 2021.

Šta predviđa budžet Grada za iduću godinu: Na infrastrukturne projekte ide 26 MILIONA KM

Big Portal

Uokviru ukupnog budžeta, preko 26,6 miliona KM predviđeno je za projekte, među kojima su: gradnja Centralnog gradskog spomen-obilježja poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za šta je predviđeno pola miliona KM i još 90.000 KM za idejno rješenje, zatim rekonstrukcija Ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića i Prve kuljanske ulice, za koje će biti izdvojeno po milion KM, rekonstrukcija Šargovačke ulice (400.000 KM), zatim Ulice od Zmijanja Rajka (300.000 KM), rekonstrukcija puta Bukvalek Donja Kola – Dedić lokva – Subotica (200.000 KM), izgradnja mosta u Kaluđericama, te izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže.

Većina u Skupštini grada nije zadovoljna “Nacrt budžeta za iduću godinu je RASIPNIČKI“
– Izdaci za gradnju mosta u Docu planirani su u iznosu od 2,5 miliona KM, uz dodatnih pola miliona KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Predviđena je i gradnja škole u Adi u koju će biti uloženo 4,3 miliona KM iz donacije Grada Beograda, zatim gradnja multifunkcionalnog sportskog centra Lauš sa takmičarskom atletskom stazom i stadionom za šta je planirano 1,5 miliona KM (redovna sredstva i donacija Beograda), kao i izgradnja prve faze najvećeg gradskog parka takođe iz sredstava, koje je Banjaluci donirao Beograd-naveli su u Gradskoj upravi.

Dovadli su da je za izgradnju dječijih igrališta (Paprikovac, Motike, Petrićevac i sl.) planirano 250.000 KM, za vidikovac na Banj brdu 200.000 KM, za reciklažno dvorište 200.000 KM, za projekte energetske efikasnosti 200.000 KM, za izdatke za nabavku opreme-projekat „Urbane tržnice“ – 268.000 KM, dok je za izradu plana urbane mobilnosti (SUMP) predviđeno 230.000 KM.

– Za izgradnju i sanaciju osnovnih škola predloženim budžetom biće izdvojeno 390.000 KM, za regulaciju rijeke Vrbanja u naselju Česma 200.000 KM, dok je za projekte urbane revitalizacije objekata (Dom omladine i dr.) predviđeno 50.000 KM – precizirali su u Gradskoj upravi.

Uz ove projekte, Prijedlog budžeta za 2022. godinu sadrži i nastavak politike besplatnih udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda (705.000 KM), subvencije javnog prevoza za penzionere i djecu iz porodica sa četvoro i više djece (1,2 miliona KM), subvencije za privatne predškolske ustanove u okviru projekta „0 djece na listama čekanja za vrtić“ (1,2 miliona KM).

Za mjere pronatalitetne politike i demografskog razvoja predloženo je 300.000 KM, za subvencije privredi sa novim konceptom, te opremanje kabineta praktične nastave u srednjim školama – 1.300.000 KM, a za kapitalni grant-crkve i vjerske zajednice (sredstva za građevinske dozvole) – 200.000 KM.

– Pored navedenog, ovaj budžet karakteriše povećanje sredstava za sufinansiranje međunarodnih projekata, povećanje sredstava za grantove i transfere u kulturi, povećanje sredstava za omladinske organizacije i sl. Obezbijeđena su i sredstva za provođenje drugih značajnih projekata, poput projekata podrške mjesnim zajednicama, izgradnja teretana u prirodi, nastavak izgradnje dajak pristaništa i drugo – naglasili su u Gradskoj upravi.

Naveli su da je obezbijeđeno i finansiranje sportskih i kulturnih aktivnosti i manifestacija, pomoć osjetljivim kategorijama stanovništva, ulaganje u privredne aktivnosti i mnoge druge oblasti.

Podsjećamo, prijedlog budžeta Grada za 2022. godinu u iznosu od 169,7 miliona KM i ista su veća u odnosu na rebalans budžeta 2021. godine za 4,9 miliona KM ili za 3 odsto.

Posmatrano u odnosu na Nacrt budžeta Grada za 2022. godinu, u Prijedlogu budžeta su budžetska sredstva povećana za 10,3 miliona KM.

– Prvi put u zadnjih sedam godina nisu planirana sredstva kratkoročnog zaduženja – zaključili su u Gradskoj upravi.

Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare