Šta potražuju Karađorđevići u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Region Vijesti

Šta potražuju Karađorđevići u Crnoj Gori

Prinčevski par, Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina Karađorđević de Silva potražuju da im se vrati i imovina u Crnoj Gori.

Prinčevski par, Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina Karađorđević de Silva potražuju da im se vrati i imovina u Crnoj Gori.

Karađorđevići su na listu nekretnina koje potražuju da im se vrate upisali i veliki spa-centar u Miločerskom parku, na samoj Kraljičinoj plaži, pišu podgoričke Vijesti.

Iako je spa-centar izgrađen pre sedam godina, zabeleška restitucije na objekat od 1.655 kvadrata upisana je 1. jula u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Karađorđevići traže da spa-centar i pomoćnu zgradu od 61 kvadrat i dve parcele od oko 4.800 metara kvadratnih u samom parku, a koje se vode kao voćnjak i prirodno neplodno tle.

Reč je o spa-centru koji je sastavni deo ponude ekskluzivnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer, koji je na četiri decenije zakupila kompanija “Adraitic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Time je proširen spisak nekretnina koje se nalaze na najatraktivnijem delu obale, a koje potražuju Karađorđevići.

Restitucijom su obuhvatili vilu “Miločer”, gotovo kompletan Miločerski park, te parcelu u Pržnu na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel “Kraljičina plaža“, ali i one na kojima se planira izgradnja depadansa sa apartmanima za prodaju.

Vijesti pišu da “srpska dinastija” potražuje i zemlju na ostrvu Sveti Stefan. Upravo na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grad-hotela upisana je takođe zabeleška restitucije.

Aleksandar i Katarina Karađorđević i ostali naslednici su preko advokata još 7. aprila 2005. podneli zahtev da im se vrati celokupna imovina u Crnoj Gori. Predmet je, kako piše u katastru, predat Komisiji za povraćaj i obeštećenje u Baru.

Mediji su u više navrata objavljivali da Karađorđevići u Crnoj Gori potražuju letnjikovac – sadašnju vilu “Miločer”, pomoćne objekte, zemljište u Miločeru, zemljište sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Budva je 2007. odbila zahtev Karađorđevića, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povraćaj u Baru, ponovljena odluka.

Obe komisije su imale isto stanovište – da uopšte ne postoji akt o oduzimanju, odnosno da ne postoji crnogorski akt kojim je imovina oduzeta srpskoj kraljevskoj porodici.

Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu – Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Oni su ranih tridesetih godina prošlog veka kupili zemlju u Miločerskom parku od starosedeoca.

Kraljica Marija Karađorđević je u dvorac (vilu “Miločer”) uložila 4,5 miliona tadašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne. Kraljica je izgradila i vilu “Topliš”, koju godinama unazad za odmor koristi vlada.

Marija Karađorđević je izgradila i crkvu Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, koja je bila porušena nakon što je pretvoren u luksuzni hotel. Meštani su je potpuno rekonstruisali pre nekoliko godina.

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Banka Aca Ðukanovića, brata predsednika Mila Ðukanovića, zemlju je zaplenila nakon što firma “San investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Subotić Cane, nije vratila kredit.

Na spisku je i veliki zemljišni kompleks od 22.000 kvadrata uknjižen na Opštinu, iznad puta kroz Miločerski park. Reč je o zemljištu kojim je nekada upravljala ugašena opštinska firma Budva holding.

Firma je za tu parcelu pre devet godina raspisala i tender za izbor strateškog partnera za gradnju rezidnecijalnog kompleksa od 20 vila. Na tender se tada javila firma “Adriatic properties II”, grčkog biznismena Petrosa Statisa, ali do realizacije posla nije došlo jer nije dostavljena bankarska garancija da će projekta biti realizovan.

Gradski menadžer Milo Božović (Nova srpska demokratija) ranije je za “Vijesti“ kazao da ta partija ima jasan stav od samoga početka – svi kojima je zemlja nepravedno oduzeta trebaju da budu obeštećeni.

“Svi koji dokažu da im je imovina nepravedno oduzeta, a to se odnosi ne samo na srpsku dinastiju, nego i za sve ostale građane, smatram da treba da budu obeštećeni“.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Novi ruski udar na EU, uslijedio i odgovor

M.

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Ostavite komentar