Šta pokušava Mogerinijeva? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Šta pokušava Mogerinijeva?

Odlazeća šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala je i predstavnike Prištine na sastanak ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Helsinkiju.

To su prenele Večernje novosti, koje navode da Mogerini na taj način hoće da svom nasledniku, Špancu Žozepu Borelu, da nametne da lista učesnika budućih sastanaka ovog formata uključuje i prištinske političare.

Te sastanke, koji se održavaju na svakih šest meseci, organizuje predsedavajući EU, ali formalno šef diplomatije, u ovom slučaju Mogerinijeva, upućuje pozive.

Izvori Večernjih novosti tvrde da je Mogerini u sredu iznenada odlučila da pozivnicu pošalje i predstavnicima Prištine, odnosno šefu diplomatije takozvanog Kosova Bedžetu Pacoliju, uprkos, kako navode, protivljenju zvaničnog Madrida i činjenici da niko od zemalja to nije tražio.

Ti sastanci se održavaju u formatu u kojem je ispred učesnika navedeno samo ime i prezime, bez državnih obeležja, ali je stav Beograda da zvaničnicima Prištine nikako nije tu mesto.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem konsultovati da li Srbija da učestvuje na narednom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU i kandidata u Finskoj.

“Odlazeća visoka predstavnica u poslednji čas je promenila ceo koncept, pa će na sastanku biti i “zemlje partneri”. To čini na kraju mandata, samo da bi predstavnici Prištine mogli da učestvuju”, naveo je Dačić.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar