Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Šta podrazumijeva novi sistem ulaska u Evropsku uniju

Ulazak u Evropsku uniju od maja 2023. godine biće komplikovanije za državljane zemalja koje nisu članice EU, a razlog je novi ulazno-izlazni sistem (EES).

Naime, EES je novi dio Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) koji će biti implementiran od sljedeće godine.

Od posjetilaca van EU će se zahtijevati da se prijave i plate za ukidanje viza prije ulaska u zemlju u šengenskoj zoni.

Novi EES EU će registrovati dodatne informacije o putnicima koji nisu iz EU u blok. Osim podataka o pasošu, automatske barijere na granicama će uzimati i pohranjivati ​​biometrijske podatke, uključujući otiske prstiju i slike lica.

Pečati u pasošu će biti uklonjeni. Umjesto toga, sistem će sam automatski registrovati kada neko uđe ili izađe iz zemlje EU. Tako će biti lakše označiti nekoga ko je prekoračio svoje vrijeme u EU .

Državljani koji nisu iz EU, što uključuje državljane Velike Britanije nakon Brexita, mogu ostati u EU samo 90 dana prije nego što im zatreba viza.

Kako piše Euronews, EES se ne primjenjuje na državljane EU ili na ljude koji putuju između zemalja Šengenske zone.

Evropska unija planira i jedan širi ETIAS koji će stupiti na snagu u novembru 2023 godine. On će zahtijevati od državljana koji nisu članice EU da plate sedam eura po osobi za posjetu većini evropskih zemalja.

Viza dozvoljava građanima koji nisu iz EU da ostanu u EU i šengenskoj zoni 90 dana. Nakon što je putniku odobrena viza, ne mora se ponovo prijaviti tri godine.

Državljani izvan EU koji imaju službeni boravak u zemlji EU mogu biti izuzeti od EES-a i ETIAS-a.

Kako će pojedine države provoditi novi sistem

Neke zemlje EU se već pripremaju za postavljanje automatiziranih barijera za obavljanje EES provjera.

Francuska će na aerodromima postaviti samouslužne kioske na kojima putnici mogu unaprijed registrirati svoje biometrijske podatke i lične podatke. Zatim će se predstaviti graničaru na provjeru.

Njemačka i Austrija su potvrdile da će sličan sistem biti instaliran na aerodromima.

Zvaničnici EU naglašavaju da bi putnici trebali koristiti samo službenu stranicu ETIAS-a. Ovo još nije postavljeno, ali će koristiti “europa.eu” domenu.

(Klix Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Danas objavljeno

Novi napad Albanaca: Srpski mladić na KiM izboden nožem

Vanja A

Norveški “Nasmasi” nemoćni pod naletom ruske avijacije

Vanja A

Okružno tužilaštvo: Govor imama Mahića – podsticanje nasilja i mržnje

Vanja A

Ostavite komentar