Šta nam donosi 8K tehnologija? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Šta nam donosi 8K tehnologija?

Bill Mandel, predsjednik Udruženja za 8K tehnologiju i potpredsjednik Samsung Istraživačkog centra u SAD-u, i Chris Chinnock, izvršni direktor Udruženja za 8K tehnologiju, predstavili su najznačajnije karakteristike 8K tehnologije, ulogu Udruženja kroz razvoj trendova i dodelu sertifikata, kao i iniciranje povećanja dostupnog 8K sadržaja.

“Samsung je lider u postavljanju trendova kada je reč o razvoju 8K tehnologije, a 2019. osnovao je Udruženje za 8K tehnologiju, čiji je glavni cilj unapređenje i razvoj 8K standarda. Udruženje dodeljuje i sertifikovani logo za 8K televizore i obezbeđuje edukativne materijale za stručnjake i zainteresovane korisnike poput nedavno objavljenog rezultata istraživanja „State of the 8K Ecosystem”. Broj članova Udruženja tokom dve godine porastao je sa 19 na 30, a neke od vodećih kompanija unutar Udruženja su Google, IMAX i Intel“, naglasili su Bill Mandel i Chris Chinnock u zajedničkom intervjuu.  

What is 8K TV and does it really matter?Udruženje za 8K tehnologiju postavlja standarde i kriterijume, dodeljuje sertifikate koji korisnicima garantiraju uživanje u kvalitetnom 8K sadržaju. Iz godine u godinu, kriterijumi su strožiji, a sve kako bi korisnici mogli da uživaju u potpunom trodimenzionalnom iskustvu gledanja omiljenih sadržaja. Tome doprinosi i video dekodiranje, zvuk, rezolucija, osvetljenost, boja i povezanost koji osiguravaju najbolje performanse na velikim ekranima. Svake godine je sve veći broj sertifikovanih uređaja, a Samsung je prvi koji je predstavio celu liniju sertifikovanih televizora. Od avgusta 2021, na tržištu je dostupno čak 47 Samsung 8K televizora koji imaju 8K sertifikat prema podacima Udruženja za 8K tehnologiju.   

Prednosti 8K tehnologije

„Većina 8K sadržaja snimljeno je 8K HDR kamerama, a pre distribuiranja sadržaja korisnicima, većina se obrađuje u 4K ili HDR rezoluciji. YouTube i Vimeo nude veliki broj 8K kratkometražnog sadržaja kojima su u fokusu priroda i putovanja, zbog čega Udruženje ima zadatak da osigura što više takvog sadržaja. Iako 8K sadržaj nije široko rasprostranjen i dostupan, prednost Samsung 8K televizora je napredna tehnologija bazirana na veštačkoj inteligenciji koja korisnicima omogućava uživanje u sadržaju koji nije 8K. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, Samsung 8K televizori poboljšavaju rezoluciju i kvalitet slike kako bi unapredili videosadržaj niskog kvaliteta na 8K nivo, poput najnovijih Neo QLED televizora“, objasnili su Mandel i Chinnock.
 
8K i gejming

Za ljubitelje gejminga stiže dobra vest: „Većina igračkih konzola moći će da podrže 8K uz HDMI 2.1 pristup, a 8K gejming će takođe biti moguć uz 8K naprednu televizijsku tehnologiju. Nvidia i AMD već nude high-end grafičke kartice koje podržavaju 8K sadržaj i za igre na računarima. Ukoliko korisnici prihvate i usvoje upotrebu 8K tehnologije, to će dovesti do smanjenja troškova i kreiranja više kvalitetnog sadržaja”, izjavili su Bill Mandel i Chris Chinnock u svom obraćanju javnosti.

Izvor: Samsung

Danas objavljeno

Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan

Vanja A

Intel Core i9-12900K overklokovan do 5.2GHz na svim jezgrima za performanse

Vanja A

Corsair donosi Elite LCD seriju AIO kulera

Vanja A

Ostavite komentar