11. Juna 2021.

Šta moraš ponijeti na izlet u prirodu?

Big Portal

Bilo da ideš na piknik, planinarenje, vožnju biciklom ili pecanje, ako se spremaš za bijeg od usijanog asfalta i gradske buke, evo šta treba da poneseš sa sobom.

Hrana i voda

Naravno, prva i osnovna stvar, jer u šumi nema marketa. Kada pakuješ hranu pazi da to budu namirnice koje mogu da izdrže određene temperature, ali i da su u čvrstom stanju. Priroda nas često izmori i otvori se apetit, tako da uvijek moramo imati dovoljnu količinu hrane kod sebe. S obzirom na toplije vrijeme i neka osvježavajuća voćka će sigurno goditi.

Unos tečnosti je jako bitan, pogotovo u ljetnjim mjesecima. Voda je obavezna. Ukoliko ideš na planinarenje ili neku sličnu aktivnost, 2 litre vode su minimum. Pored vode, potrebnu tečnost možeš nadoknaditi i nekim sportskim pićima sa elektrolitima. Ljubitelji kafe sigurno uvijek imaju na umu i termos bocu punu omiljenog napitka.

Odjeća

Na izletu je uvijek poželjno nešto ležerno, udobno, a ljeti i prozračno. Pored toga, poželjno je uvijek ponijeti nešto toplije, jer koliko god pratili vremensku prognozu, majka priroda zna da iznenadi.

Dobro je imati i rezervnu odjeću, jer nikad ne znamo kako će se naše avanture u prirodi završiti. Ovo posebno važi za roditelje s manjom djecom.

Takođe, kabanica i kapa/kačket će ti pomoći da spremno dočekaš svaku promjenu vremena. Možda najbitnija stavka ovdje je udobna obuća prilagođena terenu!

sta ponijeti u prirodu
Foto: unsplash
Deka ili prostirka

Šta je piknik bez dekice? Čak i ako ideš na izletište na kome postoje klupe, stolice, ležaljke i sl. niko ti ne garantuje da ima mjesta za sve. Osim toga, ležanje na dekama u prirodi vole svi, i mali i veliki.

Ruksak

Pošto sve ovo navedeno treba negdje smjestiti, ruksak je neizostavan. Ako si u prilici, i zaljubljenik si koji često boravi u prirodi, možeš da nabaviš nepromočivi ranac ili torbe/cegere u kojima se zadržava temperatura.

Zbog lakšeg kretanja, torbe na jedno rame nisu praktične.

Zaštita od sunca

Zaštita od sunca je neizostavna u ovo doba godine, čak i kada je oblačno. Sunčevi zraci znaju biti izuzetno štetni za našu kožu. Krema sa zaštitnim faktorom, ali i kapa/kačket koje smo prethodno naveli su must have. Često nam je temperatura ugodna za boravak vani pa ni ne primjetimo da nam koža gori.

Ne zaboravi i naočale za sunce!

sta ponijeti na izlet u prirodu
Foto: unsplash
Zaštita od insekata

Volimo prirodu, ali ne volimo insekte. U prirodi ih jednostavno ne možemo izbjeći. Pogotovo ljeti. Ponesi sa sobom zaštitu od insekata, ali neka to obavezno bude već provjeren proizvod – ne želiš da ti neželjena reakcija pokvari izlet.

Prva pomoć

Uvijek je dobro imati prvu pomoć. To ne mora biti ful paket prve pomoći. Zavoji, flaster, neki analgetik i alkohol za čišćenje rana će biti dovoljni.

I na kraju, još jedan dodatni savjet (jer oni koji vole prirodu, oni je i čuvaju) je vreća za smeće! Priroda poslije tebe treba da ostane nepromijenjena.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare