Šta Miša Aleksić, Marinko Rokvić i Inspektor Blaža rade u kućnoj samoizolaciji - BIGportal.ba
Ex Yu

Šta Miša Aleksić, Marinko Rokvić i Inspektor Blaža rade u kućnoj samoizolaciji

Foto ATA Images i Foto P. Milošević

ZBOG situacije sa pandemijom virusa korona, gotovo svi stanovnici planete Zemlje bili su prinuđeni da promene svoju dnevnu rutinu. Kućna samoizolacija i karantin, preko noći su zamenili odlaske u kafiće, bioskope i pozorišta, na koncerte i festivale. Svako se dovija kako zna i ume da prekrati vreme u izolaciji. Tako pevač narodne muzike Marinko Rokvić za naš list kaže da konačno ima vremena da se naspava, dok roker Miša Aleksić tvrdi da bar tri puta nedeljno vežba repertoar koji bi “Riblja čorba” svirala na koncertima. Inspektor Blaža, pak, u svom stilu poručuje da je nabavio klavir i da očekujemo novog – Šopena.

Bas-gitarista “Riblje čorbe” Miša Aleksić primer je osobe koju ne drži mesto. Ne samo zbog mladalačkog izgleda, već i zbog aktivnog načina života, niko mu ne bi dao 66 godina. Kućna izolacija, i to tokom celog dana, ne pada mu lako.

– Eventualno sednem u baštu i čitam knjigu – kaže Miša za naš list. – Trenutno, to je Selindžerov “Lovac u žitu”. Nekoliko puta nedeljno uzmem bas-gitaru i vežbam. Prolazim našu set-listu, kako bih bio spreman za koncerte, kada izbacimo virus iz Srbije.

Aleksić kaže da se svakodnevno čuje sa Borom Đorđevićem, koji sa suprugom živi u Ljubljani.

– Svaki put mi kaže da ne može da dočeka dan kada ćemo ponovo da se popnemo na binu. Dobili smo nekoliko poziva za koncerte “Riblje čorbe” na trgovima u avgustu, što je fantastična vest.

Miša javlja da su svi članovi “Riblje čorbe” dobro.

– Sviraju u svojim domovima, rade sitne kućne poslove, gledaju filmove, igraju igrice na kompjuteru ili prosleđuju šaljive poruke mobilnim telefonom. Dobijam ih i do 50 dnevno. Ima gluposti, ali i nekih koje me stvarno nasmeju. Mislim da to nije loše, da se održi vedar duh među ljudima.

Aleksić savetuje:

– Vežbajte. Razgibavanje, kućni bicikl, bilo šta, ali nemojte da zapustite svoje telo. Meni svakodnevno dolazi dobar prijatelj, fizioterapeut Saša, i radimo vežbe. Laki trening, oko sat vremena. To je dobro i za psihičko i za fizičko stanje organizma. I, ostanite kod kuće, provodićemo se kad sve ovo prođe.

Popularni folker Marinko Rokvić primer je konstantno aktivnog čoveka, sportskog duha, koji za godine ne mari, ali je sa svojih 66 godina, od kada su uvedene vanredne mere, prinuđen da se drži kućne izolacije. Utisak je, po boji glasa, da to podnosi stoički, sa dozom optimizma.

– Kako svima, tako i meni – konstatuje za “Novosti” Rokvić. – Poštujem zakon i sva pravila. U ovom teškom, nesrećnom vremenu, nalazim, ipak, i ponešto dobro. Konačno imam dosta vremena za odmor, mogu pošteno da se naspavam.

Interpretatoru nezaboravnih bisera kao što su “Da volim drugu ne mogu”, “Snegovi beli opet veju”, “Potražiću oči nešto zelenije” ili “Svađalice moja mala”, odlazak u teretanu je, u redovnim okolnostima, nešto uobičajeno. Sada toga nema, međutim, Marinko se uspešno snalazi:

– Srećna okolnost je što živim u Košutnjaku, gde imam dvorište. Kosim travu, vodim računa o cveću, nikome ne smetam. Imam u kući neke sprave, dovoljno da odvežbam koliko treba. Volja i želja za sportom me još drže.

Nedostaje Rokviću mikrofon, ali, i tu gleda da nađe nešto pozitivno.

– I mala pauza dobro dođe – veli nam pevač. – Nadam se da će sve ovo što se dešava uskoro da stane. Imam jednu pesmu koju sam završio i taman hteo da je lansiram, ali, to će se desiti kad sve ovo prođe.

Savet legende folka je jasan:

– Poštujte sve mere, da ne ugrozite svoj, ali i živote drugih ljudi. Nikom nije prijatno.

Ko je očekivao od Prljavog inspektora Blaže da bude ozbiljan makar u ovoj situaciji – grdno se prevario. Čuvenog šoumena vedar duh, srećom, nije napustio ni u vanrednom stanju, naprotiv. Sudeći po onome što priča, adaptacija na kućne uslove nije mu teško pala.

– Ja sam u samoizolaciji otkad sam se oženio, sada sam samo prešao na viši nivo – u svom stilu će Blaža za “Novosti”. – Svi koji su u braku znaju o čemu pričam. Imao sam i pre korone svoje rutine i hobije, pre svega mislim na slušanje muzike i gledanje filmova. Sada sam samo to intenzivirao.

Otkrio je roker i svoju novu strast:

– Imamo klavir, i konačno sam odlučio da naučim da ga sviram. Očekujte novog Šopena. Kroz istoriju se pokazalo da su svi veliki muzičari bili samouki. Preporučujem svima da u ovom periodu ostvare svoje želje za koje ranije nisu imali vremena.

Nedostaju Blaži koncerti, ali, frontmen “Kljunova” gleda u budućnost.

– Kad sve ovo prođe, svirki će biti više nego ikad, jer će ih svi biti baš željni.

Prljavi Inspektor ima i jasnu sliku kako će to da izgleda.

– Publika će biti, shodno aktuelnim merama, dva metra udaljena od nas.

Upravo toliko je Blaža visok, stoga…

– Koriste me ovih dana kao meru za socijalnu distancu. Traže od mene da legnem na beton, izmere dva metra, i to je to.

Danas objavljeno

Miodraga Dragičevića: Odbio alkotest, odveden u stanicu

V.R.

Novak Đoković emotivnom porukom čestitao rođendan Dijani: “Ona je uvijek tu”

V.R.

Otkriveno zbog čega je Marija Bulat nabavljala drogu!

V.R.

Ostavite komentar