19. Septembra 2021.

Šta krije poruka u boci pronađena poslije 37 godina i 7.000 kilometara

Big Portal

Poruku u boci, liji naslov glasi „Istraživanje okeanske struje”, napisali su učenici, i bacili u vodu blizu ostrva Mijajima, na zapadu Japana, kao deo školskog projekta o okeanskim strujama.

Poruka je u boci zapečaćena u julu 1984. godine, i u njoj se traži da, onaj ko je pronađe, bocu vrati srednju školu Šoši.

Pronalazač boce, devetogodišnja Ejbi Grejem, bila je u porodičnoj poseti, i tom prilikom obišla jednu plažu u blizini grada Hajlo na Havajima, kada je otkrila poruku.

Sumirano je da je poruka prešla put od oko 7.000 kilometara.

Škola je u saopštenju za štampu navela da je 1984. godine bacila u vodu 450 boca, i 1985. još 300 u okviru istraživanja okeanskih struja.

Do sada je pronađena i vraćena 51 boca. Međutim, dodali su iz škole, ovo je jedina boca pronađena posle 2002. godine.

Druge boce iz eksperimenta pronađene su u državi Vašington u SAD, u Kanadi, na Filipinima i na Maršalovim ostrvima u centralnom Pacifiku.

Majumi Kanda, bivša učenica škole, koja je bila član naučnog kluba 1984. godine, rekla je da je iznenađena što se boca pojavila nakon toliko vremena. Rekla je da je vest „oživela nostalgično sećanje na srednjoškolske dane”.

U školi Šoši naveli su da učenici planiraju da pišu maloj Ejbi kako bi joj zahvalili što im je boca vraćena i da joj uruče prigodan poklon.

Izvor: RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare