15. Marta 2022.

Šta kaže zakon: Da li vozači moraju da propuste bicikliste i vozače trotineta na pješačkom?

Big Portal

Lepo vreme i prvi nagoveštaji proleća izmamili su na ulice bicikliste i vozače električnih trotineta, pa je potreban poseban oprez kod svih učesnika u sabraćaju. Nesreće nisu retke, a mnogima je i dalje nejasno koja pravila važe.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, objašnjava za Kurir da biciklisti na pešačkom prelazu nemaju status pešaka.

“Pešački prelaz namenjen je pešacima. Ipak, neretko se na njima nalaze oni koji nemaju njihov status, a to su biciklisti i vozači trotineta. Ukoliko preti opasna situacija, ukoliko je biciklista već na pešačkom prelazu, vozač je dužan da preduzme sve mere da spreči nezgodu. Ukoliko bi došlo do nezgode, osnovni propust je na strani bicikliste. Vozač nije dužan da na pešačkom prelazu očekuje bicikl ili trotinet”, ističe Okanović.

“Ukoliko biciklista gura pored sebe bicikl na pešačkom prelazu, on je tada u statusu svakog drugog pešaka i vozač je dužan da ga propusti”, ističe Okanović.

Kako se pravilno pretiče bicikl

“Bicikl mora da ima svetlo, prednje i zadnje, kao i mačje oči. Inače, za bicikliste važe propisi kao za druge učesnike u saobraćaju. Obaveza im je da daju znak rukom kada skreću ili menjaju smer. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima za njih predviđa ista pravila kao i za druge učesnike saobraćaja, pa moraju kao i druga vozila poštovati sva pravila koja se tiču pravila i obilaženja u saobraćaju”, rekao je naš sagovornik.

Inače, za vožnju bicikla tamo gde za to nema posebne staze ili trake sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza. Zakon kaže da se preticanje i obilaženje bicikliste vrši sa leve strane, a da se ono može vršiti sa desne strane ako je bicikl na kolovozu zauzeo takav položaj i njegov vozač daje takav znak da se sa sigurnošću može zaključiti da skreće ulevo.

Inače, ako se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o saobraćaju ne smete da ih sva tri odjednom preteknete iako je ispred vas isprekidana linija, jer biste napravili prekršaj “preticanje kolone vozila”, a kazna predviđena za to iznosi od 15.000 do 30.000 dinara.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare