17. Marta 2019.

Šta kad se vrate bh.teroristi?

Big Portal

Sve evropske zemlje suočene su sa problemom povratka svojih državljana sa sirijskog ratišta, tvrdi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić i dodaj da jedan broj pripadnika ISIL-a ima državljanstvo BiH i čeka ekstradiciju u zemlju porijekla.

Vojno-politički analitičar iz Sarajeva Đuro Kozar smatra da je neophodno kroz saradnju sa bezbjednosnim agencijama drugih zemalja,doći do podataka o zločinima koje su bh.državljani počinili u Siriji.To bi osiguralo da dobiju znatno veće kazne od onih koje im prijete samo zbog kršenja zakona BiH koji zabranjuje učešće na stranim ratištima.

Veliki broj bh.državljana poginuo je na sirijskom ratištu ali su iza njih ostale žene i djeca. Udovice sada žele da se vrate u BiH. Postavlja se pitanje da li su te žene državljanke BiH? Da li su bile u zakonitim ili šerijatskim brakovima? Da li su njihova djeca rođena u BiH ili u Siriji.

Pitanje je i gdje će djeca, potomci terorista biti smještena nakon povratka u BiH. Ko će o njima voditi računa ako majke budu osuđene? Da li će biti smješteni kod rodbine koja je možda već radikalizovana,naprimjer u Maoču. Da li će oni za koju godinu ili deceniju biti nova bezbjednosna prijetnja.

(BN TV)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare