Šta jedu kosmonauti? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Šta jedu kosmonauti?

Da bi zadržali besprekorno medicinsko stanje, astronauti primenjuju poseban režim ishrane, baziran upravo na ruskoj tradiciji, a neke od ovih saveta možete da primenite i vi

Alge i sušeni insekti – tako će, po mišljenju naučnika, izgledati obrok na Međunarodnoj kosmičkoj stanici u bliskoj budućnosti. Kosmonati nisu oduševljeni takvom perspektivom, ali dijetolozi tvrde: ovaj proteinsko-vitaminski meni će pomoći osvajačima svemira da izdrže ekstremna preopterećenja.

Dok jela od buba i cvrčaka još uvek nisu postala deo običnog ručka posade MKS, nutricionisti različitih država sastavljaju jelovnik za svoje kosmonaute u skladu sa nacionalnim tradicijama. Amerikanci šalju svojim zemljacima na orbitu kolu i bekon, Japanci – suši, Italijani – lazanju, a Rusi – boršć i sitni sir. Osim toga, ruski kosmonauti takođe konzumiraju puno biljnih čajeva i tinktura koji čuvaju njihovo zdravlje tokom mnogomesečnog svemirskog leta.

Amerikanci u svemir šalju kolu i slaninu, Japanci suši, Italijani lazanju, a Rusi boršč.

Kosmička kuhinja

Svemir miriše na roštilj – tako tvrde članovi posade MKS koji su sprovodili izlazke van kosmičke letelice. Naučnici objašnjavaju: izvor ove arome su proizvodi raspada zvezda, kometa i meteora. U susednim galaktikama su proporcije kiseonika i ugljenika drugačije pa i miris različitih delova svemira nije isti: ponegde podseća na karamelu, a ponegde i na mućak.

Ne izgleda, ali je ukusno Foto: Ruski travar

U samoj svemirskoj stanici, kao i u svakom domu, često miriše na nešto ukusno: kod Italijana na kafu, kod Rusa na boršć, a kod Francuza čak i na tartufe. U svakom odeljku MKS se spremaju tradicionalna jela, a nedeljom međunarodni tim pravi zajednički ručak.

Hrana više nije u tubama, nego vakuum-kesama.

Kosmonauti dobijaju gotovu hranu, ali ne u tubama – one su otišle u istoriju i sada se koriste samo za napitke i tečna jela. Sada se hrana za kosmonaute pakuje u vakuum-kese. U Rusiji proizvodnjom takvih namirnica bavi se Birjulevska eksperimentalna fabrika. Kosmičku hranu može da kupi i običan čovek: ona se prodaje u planetarijumima.

 Hrana kao lek

Ma koliko da je zdrav član posade MKS, u svemiru je izložen ekstremnim preopterećenjima.Tokom dugog leta imuni sistem slabi i zdravlje se pogoršava. Negativne promene se događaju u celom organizmu: zbog odsutstva gravitacije remeti se cirkulacija krvi, atrofiraju mišići i zglobovi, a kosti gube normalnu tvrdoću i postaju lomljive.

Kosmonauti stalno imaju glavobolju i nesanicu.

Manjak kiseonika izaziva stalnu glavobolju, razdražljivost i nesanicu, što može da dovede i do depresije. Ali najopasniji neprijatelj kosmonauta je radijacija: svaki član posade dobija prekomernu dozu zračenja, koja provocira rak.

Jurij Gagarin tokom prvog leta u svemir dobio je za ručak pire od kiseljaka, paštetu od džigerice i sok od crne ribizle. Kiseljakje veoma popularna u Rusiji trava, koju često dodaju u različita jela, posebno u supe.

Gagarin je pred let jeo pire od kiseljaka ipaštetu od džigerice i pio sok od crne ribizle.

Ako čovek redovno jede kiseljak, on nikad neće patiti od avitaminoze i anemije. Kiseljak podstiče varenje, poboljšava rad jetre, ima protivoupalno i antitoksičko dejstvo. Džigericaje bogat izvor vitamina A – za dobar vid.

Crna ribizla je moćan prirodan antioksidans, jača imunitet, izbacuje iz organizma slobodne radikale i smanjuje negativan uticaj radijacije. Zahvaljujući vitaminu C ona stvara kolagen koji je značajan za strukturni materijal u kostima, ligamentima, tetivama i hrskavici.
 
Izvor snage

U poređenju sa jelovnikom savremenih ruskih kosmonauta ručak Gagarina je bio veoma skroman. Danas članovi posade MKS-a imaju bolji izbor jela nego u elitnom restoranu.

Svakog jutra na orbiti, kao i u svakoj ruskoj kući, za doručak se služi kaša od ovsa ili od heljde.
Heljda je jedna od najzdravijih žitarica na svetu koja zamenjuje meso, mleko i jaja. Heljda daje snagu organizmu, povećava izdržljivost i poboljšava tonus mišića.
Ovas su u Rusiji vekovima koristili i kao hranu, i kao lek. Ovsena kaša je lako svarljiva, sadrži puno hranljivih materija, snabdeva organizam energijom i pojačava imunitet.

B92

Danas objavljeno

Razumeju li psi kad im kažemo da ih volimo?

Vanja A

Makron mladima u Francuskoj obećao besplatne kondome

Vanja A

Rekao da nema ništa da prijavi – pas otkrio švercovane tompuse na aerodromu

Vanja A

Ostavite komentar