Šta je zdravije – maslac ili margarin? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta je zdravije – maslac ili margarin?

Klasična dilema – ali zapravo se pitamo sasvim pogrešno pitanje! Vjerovatno ste često puta naišli na pitanje šta je zdravije – maslac ili margarin, ali stručnjaci upozoravaju kako je zapravo ovo pitanje postavljeno pogrešno u samom startu. Jer, trebali bi se pitati šta je – manje štetno za nas? U…

Klasična dilema – ali zapravo se pitamo sasvim pogrešno pitanje!

Vjerovatno ste često puta naišli na pitanje šta je zdravije – maslac ili margarin, ali stručnjaci upozoravaju kako je zapravo ovo pitanje postavljeno pogrešno u samom startu. Jer, trebali bi se pitati šta je – manje štetno za nas?

U tom slučaju maslac je definitivno ‘manje zlo’ za naše zdravlje, piše Womenshealthmag.com. Jer, maslac i margarin sadrže istu količinu kalorija i masti – kašika ovih namirnica ima 100 kalorija i oko 11-12 grama masti. Najveća razlika jeste u tipu masnoća koje se nalaze u njima. Dok margarin sadrži veći postotak protivupalnih zdravih mono i polunezasićenih masti, maslac uglavnom sadrži zasićene masti koje imaju lošu reputaciju zbog negativnog uticaja na zdravlje srca i holesterol.

Ipak, maslac je zdraviji! Kako?
Zbog toga što mnoge vrste margarina sadrže opasniji sastojak – trans masti.One su najnezdravija vrsta masnoće opasne su po zdravlje srca i opšte zdravlje.

U svakom slučaju, ni maslac ni margarin nisu namirnice koje nutricionisti preporučuju. Umjesto njih, radije odaberite zdravije varijante, poput grčkog jogurta ili namaza od avokada!

Danas objavljeno

Cheesecake i banana bread u jednom

Vanja A

Kolač od narandže i palente po receptu Jamie Olivera

Vanja A

Jednostavna detoksikacija: Ove namjernice čiste organizam

Vanja A

Ostavite komentar