3. Septembra 2021.

Šta je terapija dodirom i zašto je dobra?

Big Portal

Stoga, kako bolje poboljšati svoje blagostanje nego uz pomoć terapije dodirom?

terapija dodirom
Foto: freepik.com

Ova vrsta terapijskog tretmana uključuje terapeuta, koji nas fizički dodiruje na određeni način. Definiše se kao ručna manipulacija mišićima i mekim tkivom u tijelu. Masaža je jedan od oblika terapije dodirom. Postoji i kraniofacijalna masaža glave i lica, kako i samo ime govori.

Svaka vrsta dodira stimuliše nerv lutalac (nervus vagus), koji ima grane koje se protežu po cijelom tijelu. Dizajniran je za regulisanje funkcija unutrašnjih organa i suprotstavljanje našem sistemu borbe/bijega. Pokazalo se da se nivoi četiri ključne hemikalije značajno mijenjaju fizičkim dodirom. Oksitocin – “hormon ljubavi”- raste, i ova reakcija smanjuje stres i anksioznost, dok tjelesne hemikalije za ugodan osjećaj, serotonin i dopamin, takođe rastu i smanjuje se nivo kortizola, što može smanjiti krvni pritisak i broj otkucaja srca.

IuteCredit

British Beauty Council, napravio je izvještaj koji pokazuje kako terapija dodirom može imati pozitivan uticaj na mentalnu i fizičku dobrobit, navodeći značajne globalne dokaze. “Da biste se kvalifikovali za spa terapeuta, potrebna je stroga obuka iz anatomije i fiziologije”, dodaje Yvonne, jedna od autorki studije.

terapije dodirom
Foto: freepik.com

“Danas, kada se osjećamo bolesno, imamo bolove ili patimo od tjeskobe i pod stresom smo, prva stvar koju radimo je odlazak ljekaru, koji obično propisuje farmaceutski lijek. Često ovaj lijek dolazi s različitim nuspojavama.

Globalna istraživanja dokazala su da terapija dodirom ima nevjerovatne rezultate, od kojih su neki trenutni,” kaže Yvonne. Britanski Nacionalni institut za zdravstvenu i njegu izvrsnosti (Nica) trenutno propisuje brojne upotrebe terapije dodirom, kod bolova u leđima, vratu i ramenima, osteoporoze, simptoma raka i nuspojava liječenja, fibromijalgije, HIV/side i njege nedonoščadi. Studije su takođe pokazale, da može pomoći kod umora i stresa, te simptoma prije i nakon menopauze.

“Na globalnom nivou prikuplja se sve više dokaza, koji pokazuju pozitivne učinke terapije dodirom na naše fizičko i mentalno zdravlje i dobrobit”, kaže operativna direktorica Britanskog vijeća za ljepotu, Helena Grzesk.

Opšte prihvaćeno mišljenje je da se pitanja mentalnog zdravlja i druge bolesti, ne mogu popraviti samo onim što se u formalnoj medicini nudi… Cilj onih koji se bave terapijom dodira je da industrija bude prepoznata, kao legitiman i ugledan sektor.

Izvor: metro.co.uk

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare