22. Marta 2021.

Šta je moringa? Sve što trebaš znati o ovoj superhrani

Moringa je biljka poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a lako je dodati moringin prah u smoothije, čorbe i umake, ispeći u kolačima i pecivima ili umiješati u energetska pića. Njeno ulje koristi se za njegu kose i kože, kao i za aromatiziranje i doradu hrane poput maslinovog ulja.

Foto: today

Baš kao baobab, potpuno je upotrebljiva, jer su svi njeni dijelovi – lišće, sjeme, korijenje i cvijeće – tehnički jestivi. Ali, važno je napomenuti, priprema potrebna za njenu sigurnu konzumaciju ističe oblik u prahu kao najpopularniji. Njeni mekani, zeleni listovi poput paprati s bijelim cvjetovima izgledaju kao da izlaze iz bajke. A ovaj sastojak ima bajkovite kvalitete koje se ne mogu poreći.

Šta je u stvari moringa?

Drvo moringa, poznato i kao stablo bataka ili hrena, jedno je od najbrže rastućih stabala na svijetu i otporno je na sušu, što znači da je izuzetno izdržljivo za uzgoj. To je takođe hranjivi spas za Masai zajednice u kojima je teško uzgajati druge vrste vegetacije.

“Čudesno drvo”, kako su ga nazivali, autohtono je u Južnoj Aziji, tačnije indijskom potkontinentu, a takođe raste širom zapadne i istočne Afrike, Centralne Amerike i Kariba, nekim dijelovima Južne Amerike, kao i Okeanije.

Kako se moringa tradicionalno koristi?

Alamy Stock

U mnogim kulturama lišće se uglavnom jede sirovo, kuvano na pari ili prženo. Koriste se i za pripremu čaja koji se tradicionalno konzumira za sprečavanje bolesti i jačanje zdravlja.

U Gani, lišće ili prah moringe koriste tradicionalni ljekari za liječenje iritacija kože, anemije, glavobolje, krvnog pritiska, upala, poremećaja erekcije ili vrućice. Takođe se dodaje ishrani za pomoć u borbi protiv pothranjenosti.

Zbog jednostavnosti konzumacije, praškasti oblik je najčešći i stvara se sušenjem i mljevenjem lišća kako bi se očuvao njegov kvalitet. Njegov visok nivo zeatina blokira razgradnju hlorofila u lišću, tako da ne gubi ljekovito dejstvo, što ga čini trajnijim za transport i skladištenje.

Koje su prednosti moringe?

Foto: Zoe Adjonyoh

Prosto rečeno – za one koji žele pokriti svoje dodatne dnevne potrebe za brojnim neophodnim vitaminima, mineralima, a da ne pribjegavaju sintetički proizvedenim prehrambenim dodacima, moringa je dobar izbor.

Moringa je bogata vitaminom A, vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, željezom i proteinima. Sadrži i osam esencijalnih aminokiselina, više od 90 hranljivih sastojaka, uključujući 46 različitih antioksidansa (askorbinska kiselina, karotenoidi, flavonoidi i fenolna jedinjenja) i 36 protuupalnih spojeva (izotiocijanat i derivati fenola), koji mogu pomoći u jačanju funkcije jetre. I, slično kurkumi, poznato je da pomaže kod upalnih bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti.

Lišće sadrži više vitamina C od narandže, više magnezijuma od jaja, više vitamina B3 od kikirikija i više vitamina B2 od banana, više kalijuma od banana i više vitamina A od mrkve. Što znači da moringa može doprinijeti svemu, od boljeg vida i imuniteta do zdravlja kostiju i sjaja kože.

Getty Images

Dokazano je i da Moringa pomaže u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i inzulina kod pacijenata sa dijabetesom, kao i u liječenju simptoma i drugih medicinskih stanja povezanih s dijabetesom.

Dobra je i za trudnice i žene koje su tek rodile, jer je bogata sa tri biljna sterola koji mogu podstaći tijelo da proizvodi više majčinog mlijeka. Tako beba ima pristup svim onim aminokiselinama i histidinu u biljci koji mogu pomoći njihovom rastu i razvoju.

Koji su načini upotrebe moringe?

Moringa se prodaje u trgovinama zdrave hrane u obliku čaja, kapsula, praha i ekstrakta. Postoji toliko mnogo različitih vrsta moringa i svaka će se malo razlikovati u pogledu kvaliteta i količine zdravstvenih dobrobiti. Uvijek provjeri ima li nutricionističkih podataka na pakovanju i posavjetuj se s liječnikom kako da je konzumiraš. Ova biljka sigurno neće zamijeniti dobrog liječnika, ali mogla bi zamijeniti veliku količinu skupih dodataka na koje se trenutno oslanjaš.

Ima vrlo zemljani okus, sličan špinatu i podsjeća na alge i druge slične zelene superhrane, pa samim tim nije sjajan užitak za nepce. Ipak, to nije razlog da je već danas ne uvrstiš u svoj meni.

Izvor: today.com

Ultra.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare