3. Novembra 2022.

Šta je Matter i zašto je ovo najbitniji korak u istoriji pametnih uređaja?

Big Portal

Danas je 3. novembar, svetski dan pametnih domova (da, to postoji) i verujemo da ne postoji bolji datum da se predstavi Matter. Novi industrijski standard je posebno bitan za Evropu.

Gužva među uređajima

Tradicionalno, pametni kućni uređaji postoje u nekoliko ekosistema sa ograničenim opcijama interoperabilnosti. Ne slažu se lepo zajedno i različiti zahtevi različitih aplikacija za kontrolu celu stvar čine zamršenijom. Povrh ovoga, sajber bezbednost je sve češće tema kada su pametni kućni uređaji u pitanju, piše TNW.

Matter se razvija kroz saradnju sa Savezom za standarde povezivanja (CSA), ranije poznatog kao Zigbee alijansa. Organizacija se sastoji od preko 300 kompanija koje rade na stvaranju, održavanju i isporuci otvorenih globalnih IoT standarda.

Jedna platforma za sve

Oni razvijaju jedan otvoreni kod koji omogućava programerima da naprave kompatibilne uređaje na više platformi. Zamislite, na primer, Amazon uređaj koji se integriše sa Google Home ili Apple Home uređajima. To je ono što Matter pokušava da postigne.

matterprotocol2scaled.jpg

Dodatne prednosti

Pored interoperabilnosti, Matter takođe pruža i druge velike prednosti za potrošače i kompanije:

Mesh mreže: dok je Matter zasnovan na IP-u, možete upravljati nekim funkcijama pametne kuće čak i kada lokalni internet nestane, jer standard funkcioniše kao sloj iznad Wi-Fi, Bluetooth i drugih konekcija. Ova sposobnost povećava pouzdanost komunikacije i znači manje prekida veze.

Bezbednost uređaja: sajber bezbednost je često problem kod IoT uređaja, ako uopšte postoji. Matter sertifikacija uključuje obaveznu usklađenost bezbednosti, što je ogroman podsticaj za industriju i omogućiće nekim potrošačima da lakše spavaju.

Ideja i stvarnost

Ideja je sledeća: zamislite da vaš sistem grejanja razgovara sa vašim svetlima i vašom rernom. Vaš pametni merač električne energije komunicira sa vašom mašinom za pranje veša i bojlerom, dajući prioritet radu u vreme kada je struja jeftinija.

Za sada, standard Matter 1.0 podržava samo ograničenu paletu proizvoda za pametne kuće:

  • Osvetljenje
  • HVAC kontrole
  • Roletne
  • Sigurnosne senzore
  • Brave na vratima
  • Medijski uređaji, uključujući televizore

Postoji mnogo tehnologija koje još uvek nisu podržane. Ipak, ovo ima prednosti, jer kompanije još uvek imaju vremena da pripreme svoj hardver za sledeće ažuriranje Matter. Dok je preko 3000 uređaja već sertifikovano od strane kompanije Matter, šira primena će se desiti od sledeće godine.

Izazovi za evropske IoT startapove

Da budemo vrlo jasni, Matter sertifikacija nije obavezna, ali oni bez nje se kompanije koje prave smart home proizvode suočavaju sa rizikom da budu u zaostatku. Sa druge strane ova interoperabilnost znači da je celo tržište preko noći postalo veće, jer se sve više brendova odjednom međusobno takmiči, umesto da budu vezani za određeni standard.

Ako usvojite ovaj standard, sajber-bezbednost je sve bitnija. U idealnom svetu, novi proizvodi bi trebali da implementiraju pomenute standarde, a ako to ne urade, onda su u problemu.

MatterSmartBulb796x509.jpg

Primera radi, Matter sertifikacija zahteva šifrovanje podataka uređaja. Uređaji moraju biti sposobni da prihvate bežična ažuriranja softvera. Povrh toga, hardver sa Matter podrškom mora da koristi šifrovanje korišćenjem javnog ključa, sertifikate za verifikaciju identiteta i sigurne lokacije za čuvanje privatnih podataka koji su dostupni samo lokalno. Dugoročno, ovo će biti dobro za sve.

Matter san

Ideja koju Matter donosi je da se ovaj standard razvije i svuda koristi. Ali, naravno, postoje problemi – pošto određene funkcije trenutno nisu podržane, neke kompanije će možda morati da prave sopstvene aplikacije da bi stekle punu funkcionalnost. Drugim rečima, Matter se još uvek razvija.

Takođe, šta se dešava ako kompanija proizvodi uređaje izvan konvencionalnijih proizvoda za pametne kuće koji nisu izlistani gore? Nešto poput punjača za električna vozila? Oni će čekati na podršku neko vreme. Sa druge strane, postoji puno resursa za programere, uključujući otvoreno skladište Matter koda na GitHub-u koji pomaže kompanijama u više oblasti da počnu i pripreme se za novi standard.

Ako kompanija stvara proizvod koji je adekvatan za Matter sertifikaciju, postoje ovlašćene test laboratorije koje su otvorene i uveliko rade. Ovo može biti najveća prepreka u Evropi za izlazak Matter proizvoda na tržište, tako da bi preduzeća trebalo da rezervišu svoj termin što je pre moguće.

WhatMATTER1.jpg

Budite spremni za pitanja

Da budemo jasni. Iako je Matter još uvek posao koji traje, ako uspe, ovo je velika prilika za kompanije da razviju proizvode koji rade sa bilo kojim ekosistemom koristeći jedan lokalni protokol. A mi kao potrošači nećemo morati da razmišljamo o kompatibilnosti i život će nam biti lakši. Ako nas pitate, to je veoma bitan pomak.Share

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare