Šta je kaktus i koji su njegovi benefiti - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Šta je kaktus i koji su njegovi benefiti

Iako mnogi imaju kaktus u svojim domovima, sigurno nisu pokušali da ga jedu.

Hiljadama godina, kaktus je bio hrana za domorodačko stanovništvo jugozapadnih Sjedinjenih Država i Meksika. Takođe, neki dijelovi kaktusa služe za farbanje tkanina, ali i lijekova. Dakle, kaktus nije samo biljka koju je lako održavati, to je mnogo više.

Šta je kaktus?

Iako postoji mnogo vrsta kaktusa, najčešća sorta koja se koristi kao hrana je kaktus bodljikave kruške (indijska smokva). Ova vrsta kaktusa ima ravne ovalne listove poznate kao jastučići. Jede se kao povrće u meksičkoj i centralnoameričkoj kuhinji. Ali to nije jedini jestivi dio kaktusa, biljka takođe daje ružičasto-crveno voće poznato kao bodljikava kruška ili kaktusova kruška.

Nutritivne vrijednosti kaktusa

Ako tražite hranu koja sadrži puno vode, ne morate tražiti dalje od listova kaktusa jer oni sadrže 91-95 odsto vode. Takođe su bogati vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i imaju malo proteina. Što se tiče vitamina i minerala, kaktus sadrži vitamin C, vitamin K, kalijum, magnezijum i gvožđe.

Sprečava bolesti

Želite da povećate unos antioksidanata? Posegnite za listovima kaktusa koji su puni njih, posebno flavonoida i fenola.

Između ostalog, kaktus je bogat vitaminom C, jednim od najmoćnijih antioksidanasa. Antioksidansi su prilično moćni jer uklanjaju slobodne radikale, štetna jedinjenja koja mogu izazvati oksidativni stres. Oksidativni stres povećava rizik od hroničnih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Stimuliše varenje

Listovi kaktusa sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Ovo je odlična vijest za vaša crijeva, jer su obje vrste vlakana potrebne za zdravo varenje. Evo zašto: rastvorljiva vlakna se formiraju u gel u gastrointestinalnom traktu, učvršćuju vašu stolicu i na taj način sprečavaju dijareju. Nerastvorljiva vlakna, s druge strane, povećavaju zapreminu stolice i promovišu zdrave pokrete u gastrointestinalnom traktu, što može pomoći u suzbijanju zatvora, prema Klinici Mejo.

Ove digestivne prednosti primijećene su u studiji iz 2020. u kojoj su dodaci kaktusovim vlaknima ublažili simptome sindroma iritabilnog crijeva među učesnicima.

Međutim, ako niste navikli na ishranu bogatu vlaknima, sadržaj vlakana u listovima kaktusa može izazvati neke probleme sa varenjem (blaga dijareja, nadimanje, mučnina). Zato razmislite o konzumiranju kaktusa u malim količinama kako biste pomogli svom tijelu da se prilagodi.

Reguliše nivo šećera u krvi

Osim što imaju pozitivan efekat na varenje, kaktusova vlakna mogu sniziti nivo šećera u krvi. Ovo je izuzetno važna prednost jer visok nivo šećera u krvi povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Kaktusova vlakna usporavaju apsorpciju glukoze, sprečavajući nagli porast šećera u krvi (koji može dovesti do dijabetesa tipa 2 ako se javlja prečesto).

Međutim, ako imate dijabetes, morate biti oprezni sa konzumiranjem kaktusa zbog njegovog efekta na snižavanje šećera u krvi.

Naime, konzumiranje kaktusa uz uzimanje antidijabetika (koji takođe snižavaju nivo glukoze u krvi) može dovesti do hipoglikemije (niskog šećera u krvi). Simptomi hipoglikemije uključuju nepravilan rad srca, umor, anksioznost i znojenje. Da biste bili sigurni, konsultujte se sa svojim ljekarom prije nego što dodate kaktus u ishranu.

Podržava zdravlje srca

Rastvorljiva vlakna u listovima kaktusa mogu pomoći zdravlju srca na nekoliko načina. Rastvorljiva vlakna se vezuju za čestice holesterola u tankom crijevu, sprečavajući ih da uđu u vaš krvotok.

Vlakna se zatim izlučuju kroz stolicu, odvodeći sa sobom LDL (loš) holesterol iz tijela, pomažući da se spriječi visok holesterol u krvi, glavni faktor rizika za srčana oboljenja. Takođe, listovi kaktusa sadrže karotenoide, antioksidante koji sprečavaju oksidativni stres i na taj način sprečavaju srčana oboljenja.

Stimuliše hidrataciju

Kao što smo već pomenuli, listovi kaktusa su odličan izvor vode. Pored vode, kaktusi sadrže i hranljive materije koje su uključene u hidrataciju, kalijum i magnezijum. Oba minerala su elektroliti, što znači da vam pomažu da ostanete hidrirani. Hidratacija je izuzetno važna jer je vašem tijelu potrebna tečnost za osnovne funkcije kao što su uklanjanje toksina (urina i znoja) i održavanje tjelesne temperature.

Kako pripremiti kaktuse?

Izaberite svjež kaktus, koji ima čvrste, svijetlozelene listove. A ovdje je riječ o kaktusu bodljikave kruške (indijska smokva). Obavezno pažljivo rukujte njime i uklonite malo trnje. Kada ih uberete i očistite, možete ih čuvati u frižideru oko nedjelju dana.

Kada odlučite da pripremite kaktus, nosite debele rukavice i dobro ga isperite vodom. Jednom rukom držite list na mjestu, a zatim drugom rukom pređite tupim nožem po njegovoj površini da biste uklonili trnje. Na kraju ga ogulite, zatim možete da ga isiječete na kockice ili na neki drugi način, u zavisnosti od vašeg recepta.

Po ukusu, sirovi i kuvani listovi kaktusa imaju sličan ukus. Ukus je veoma blag, sličan šparogama, ali nešto kiseliji. Kada je u pitanju tekstura, sirovi kaktus je hrskav, ali ima želatinozni premaz. Međutim, kada se kuvaju, listovi kaktusa mogu biti hrskavi ili mekani.

Dakle, možete ih jesti sirove, kuvane, pržene, kao i svako drugo povrće. I sirovi i kuvani listovi kaktusa su odlični u salatama.

(B92)

Danas objavljeno

Poznata glumica proslavila 50. rođendan

Vanja A

Feng Shui biljke za dobru energiju

Vanja A

Kim Kardašijan snimila uputstvo kako staviti maramice u kutiju pa postala meta ismijavanja

Vanja A

Ostavite komentar