Šta je fenomen "vrisak Flogsta" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Šta je fenomen “vrisak Flogsta”

Studenti u Švedskoj, i ne samo studenti, naveče u 22.00 časa otvaraju prozore i vrište “iz petnih žila” – taj fenomen zove se “vrisak Flogsta”.

Studenti iz Sernanders Vaga, u Upsali, vrište svaku veče, a njihove kolege iz Lapkarsbergeta “puštaju glas” samo utorkom, dok u Lundu vriskanje počinje u 23.00 časa.

Mnogi su nagađali da je riječ o nekom kultu, ali razlog je sasvim racionalan – studenti urlaju kako bi se riješili stresa, frustracija i strahova.

Taj fenomen, koji Šveđani nazivaju “vrisak Flogsta,” ime je dobio prema studentskom naselju nadomak Upsale.

Šta je fenomen "vrisak Flogsta"

Prema raspostranjenoj teoriji, vrištanje je počelo u sedamdesetim ili osamdesetim godinama prošlog vijeka kada je grupa studenata iz Lunda pogledala dokumentarac o “iskonskom vrisku” te zaključila da će im buka pomoći u izbacivanju negativnih emocija i stresa zbog ispita.

Zbog toga se švedski fenomen najprije zvao “vrisak Delfi”, a tek je naknadno postao “vrisak Flogsta”.

U međuvremenu, vriskanje se prorijedilo, a taj neobični način samopomoći ponovo je u opticaj vratila gupa studenata u Upsali koja je htjela da obori svjetski rekord u vrištanju.

Tada se glasni ritual vratio u velikom stilu i do danas nije utihnuo.

Ako se nađete u Švedskoju studentskim dijelovima gradova gdje je ovaj fenomen i dalje način života – ne oklijevajte, nego pustite svoj glas, navodi portal “Pankufer”.

Nezavisne.

Danas objavljeno

RAZVODI, SMRTI, BOLESTI! OVAKO sada izgledaju zvezde serije BEVERLI HILS!

Zeljka

ROBERT DE NIRO se povrijedio TOKOM SNIMANJA!

Zeljka

Evo kako da vam PETUNIJE raskošno cvjetaju do PRVIH MRAZEVA

Zeljka

Ostavite komentar