Šta je Dodik obećao Erdoganu? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Šta je Dodik obećao Erdoganu?

Ministarstvu bezbjednosti BiH dostavljena imena osam „Gulenovaca“ čiju deportaciju žele turske vlasti. Erdogan zaprijetio članovima Predsjedništva BiH „zahlađenjem“ ukoliko BiH ne isporuči turske državljane povezane sa organizacijom Feto. U sličnom slučaju Evropski sud za ljudska prava prije dvadeset dana presudio protiv Moldavije zbog nezakonite deportacije turskih državljana “Nadam se da…

Ministarstvu bezbjednosti BiH dostavljena imena osam „Gulenovaca“ čiju deportaciju žele turske vlasti. Erdogan zaprijetio članovima Predsjedništva BiH „zahlađenjem“ ukoliko BiH ne isporuči turske državljane povezane sa organizacijom Feto. U sličnom slučaju Evropski sud za ljudska prava prije dvadeset dana presudio protiv Moldavije zbog nezakonite deportacije turskih državljana

“Nadam se da nećete rizikovati dobre odnose s Turskom zbog pokreta FETO“, kazao je članovima Predsjedništva BiH turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

PREDSJEDNIK JE NEZADOVOLJAN

Tokom sastanka sa Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, Erdogan je, prema informacijama Žurnala, tražio da bh. vlasti isporuče sve turske državljane koje tamošnje vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom Feto čiji je osnivač Fetulah Gulen.

„Lično ću se potruditi da riješimo taj problem“, obećao je Dodik, dok je bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao da „BiH neće dopustiti da odnosi sa Turskom budu ugroženi, te da će se sve riješiti u skladu sa turskim i bh. zakonskim propisima“.

No, turski predsjednik je bio nezadovoljan, jer je slična obećanja dobio i tokom nedavnog susreta sa Džaferovićem i Dodikom, kada je od njih, takođe, tražio da BiH isporuči Turskoj osobe koje Erdoganova vlast dovodi u vezu sa pokretom FETO.

Turske vlasti su, kako saznaje Žurnal, prošli mjesec dostavile bh. vlastima spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši. Na spisku su, uglavnom, biznismeni koji posluju u BiH, među kojima su i oni koji su u proteklom periodu bili angažovani na Burch univerzitetu u Sarajevu, kojeg Erdoganove vlasti smatraju dijelom FETO organizacije.

DOSTAVLJEN SPISAK

U Ministarstvu bezbjednosti BiH su potvrdili za Žurnal da im je, za sada, dostavljen spisak na kojem se nalazi osam takozvanih Gulenovaca, ali da odluka o njihovoj eventualnoj deportaciji nije donesena. Svi oni imaju stalni boravak u BiH, te će, izvjesno je, zatražiti politički azil. U međuvremenu Erdogan je pojačao svoj pritisak i na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića od kojeg, prilikom svakog susreta, traži zatvaranje institucija u BiH za koje on smatra da su bliske pokretu Fetulaha Gulena.

Još ranije, prilikom posjete Turskoj, Erdoganovi saradnici su tadašnjem državnom parlamentarcu, a današnjem bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću predali spisak turskih državljana koji rade i žive u BiH, a koje turski zvaničnici smatraju članovima FETO pokreta.

Udovoljavanjem Erdoganovim zahtjevima bh. vlasti rizikuju da ugroze svoju saradnju sa zapadnim saveznicima koji ne podržavaju zahtjeve Turske za deportacijom Gulenovih pristalica.

Osim toga, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, 11. juna ove godine, u slučaju poznatom kao Ozdil i ostali protiv Moldavije, utvrdio da je Republika Moldavija prekršila ljudska prava kada je prošle godine deportovala šest turskih državljana koji su u toj državi bili angažirani kao učitelji u školama koje je Erdogan smatrao sastavnim dijelom FETO pokreta. S obzirom na to da su okolnosti skoro identične, BiH bi deportacijom turskih državljana koje potražuje Eroganova vlast rizikovala da izgubi još jedan slučaj u Strazburu.

(Zurnal.info)

Danas objavljeno

Vlasti SAD blokirale 30 veb sajtova

M.

“Nismo to od njih očekivali. To je akt nacizma”

M.

Da li je to hrvatski ministar rekao da EU za Srbiju ima još jedan uslov?

M.

Ostavite komentar