Šta je DDR5 memorija i kolike su prednosti u odnosu na DDR4? - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Šta je DDR5 memorija i kolike su prednosti u odnosu na DDR4?

DDR5 memorija je napravljena tako da izađe u susret zahtevima za boljim performansama u smislu većeg transfera podataka.

U slučaju prethodnog DDR4 standarda akcenat je bio na manjoj i efikasnijoj potrošnji energije, radi korišćenja na mobilnim uređajima, dok je u slučaju DDR5 standarda obrnuta situacija jer je prioritet postizanje boljih performansi.

Iako su na prvi pogled gotovo iste, najveća razlika između DDR5 i DDR4 memorija je na nivou arhitekture samog modula. DDR5 modul komunicira sa centralnim procesorom preko dva nezavisna 32-bitna kanala za podatke + 8 bita za ECC) u odnosu na DDR4 koji to čini preko jednog 64-bitnog kanala za podatke i  8-bita za ECC).

Gledajući arhitekturu DDR5 DIMM modula on je podeljen na levu i desnu stranu, onim famoznim zarezom između pinova i svaku stranu opslužuje po jedan od dva pomenuta 32-bitna kanala za podatke. RCD ili “Register Clock Driver” obezbeđuje četiri operacije po kloku svake strane RAM modula u odnosu na dve kod DDR4 memorija.

Uz to je unapređenje performansi kod DDR5 memorije je postignuto povećanjem količine podataka prilikom svakog pojedinačnog prenosa na relaciji centralni procesor i RAM (Burst Length) sa 8B (DDR4) na 16B (DDR5), to znači da u jednom prolazu memorijski kontroler može da pristupi 64B podataka u DDR5 memoriji i to po jednom nezavisnom kanalu ili polovini DIMM DDR5 modula. Na taj način se omogućuje veći transfer podtaka korišćenjem tehnike tzv “preplitanja” podataka tj principa istovremenog pristupa podacima u više nezavisnih kanala memorije od strane procesora, a što je od krucijalne važnosti u slučaju više-jezgarnih modela.

Nego da ne pričamo mnogo, pogledajte video sa našeg YouTube kanala na temu razlika između ove dve generacije memorijskh modula

Benchmark.

Danas objavljeno

Steam ponovo postavio novi rekord po broju istovremenih korisnika

Vanja A

Snapdragon 8 Gen 2 je 42 % brži od Apple A16 Bionic procesora, tvrdi Xiaomi

Vanja A

Samsung GDDR6W memorija – duplo veći kapacitet i performanse

Vanja A

Ostavite komentar