7. Januara 2022.

Šta je “car detailing”

Big Portal

 Termin je to kojim se opisuje uređivanje automobila, ali na jednom sasvim novom nivou.

Oni koji sam postupak ne poznaju dovoljno reći će vam kako se samo radi o nekom previše “stajliš” nazivu za obično čišćenje automobila, međutim istina je ipak mnogo drugačija, komplikovanija i prije svega bolja od toga!

Car detailing bismo mogli podijeliti u dvije kategorije – onaj koji se izvodi na vanjskom dijelu vozila te onaj koji se izvodi na unutrašnjem dijelu vozila. Za svako od područja koriste se određena sredstva koja pozna dobro ispraksirani detailer. Naime, jednako kao što ni svakoj ljudskoj koži ne odgovara ista krema, isto tako ni svakom vozilu ne odgovara isto sredstvo za dobar car detailing. Stvar je u tome da se čisti svaki pa i najsićušniji dio vozila te se nakon čišćenja zaštićuje posebnim sredstvima. Dakle, i laiku je jasno kako se tu ne mogu koristiti obična sredstva za čišćenja već ona koja su znatno kvalitetnija i daju trajnije rezultate.

Svaki car detailing ima tri faze. Prvo je inspekcija, drugo je priprema te je završna faza korekcija. Prilikom inspekcije iskusan detailer će pregledati svaki dio vozila i vlasniku reći kako stoje svari, koji se dijelovi mogu ispraviti i popraviti, a koje je najbolje promijeniti (najčešće se tu radi o raznim kvakama, gumbićima i sličnom). S obzirom na to mogu se i znati okvirni troškovi cijelog procesa. Posebna se pozornost pridaje lakiranim dijelovima te se oni moraju posebno pregledati jer detailing laka ovisi o tome koliki je njegov sloj te kakve ogrebotine ima. Automobil se tada detaljno čisti od prašine, blata i svih vrsta zaprljanja te se lakirani dijelovi dekontaminiraju aktivnom pjenom i ostalim posebnim sredstvima.

Na kraju će se mnogi zapitati vrijedi li car detailing uloženog novca. Kada ga jednom isprobate vjerovatno ćete se sami uvjeriti kako itekako vrijedi i svake uložene marke. Naime, mnogi vlasnici limenih ljubimaca tek nakon što prođu ovaj proces shvate da su se do sada zadovoljavali tek polučistim automobilom. Nadalje, car detailingom se itekako povećava vrijednost automobila prilikom njegove prodaje. Stoga završavamo pitanjem – trebate li još razloga za jedan dobar car detailing svojeg vozila?

(Autopress)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare