Šta je bolje zimi – 4x4 pogon sa "all season" gumama ili prednji pogon sa zimskim gumama? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Šta je bolje zimi – 4×4 pogon sa “all season” gumama ili prednji pogon sa zimskim gumama?

Sa skorim dolaskom zime, ponovno se vraćamo na večitu raspravu o tome koje su gume i pogonski sklopovi najprikladniji za savladavanje zimskih prepreka.

Reč je o raspravi koja ponekad može postati veoma”‘vruća”, uprkos hladnom vremenu. Ovog puta, tema je poređenje pogona na sve točkove i pogona na prednje.

Jasno je da će pogon na sva četiri točka bolje preneti snagu na podlogu, ali ubrzanje je samo jedan deo vožnje. Skretanje i zaustavljanje mnogo su važnija pitanja zimi, i dok 4×4 pogon možda nudi neke prednosti u krivinama, prilikom kočenja i nije previše bitan.

Ovde dolazimo do ključnog pitanja: da li je u zimskim uslovima bolje voziti auto sa pogonom na sva četiri točka i dobrim gumama za sva godišnja doba (all season), ili je možda pobednik prednji pogon u kombinaciji sa zimskim?

Džonatan Benson sa Jutjub kanala Tyre Reviews pokušao je da odgovori na to pitanje, tako što je uporedio dva Mini Countrymana S, od kojih jedan koristi sistem pogona na sva četiri točka. Taj automobil vozi se na Goodyear Vector 4Season Gen 3 all season gumama, dok verzija sa pogonom na prednje točkove ima montirane Goodyear UltraGrip Performance+ zimske pneumatike.

Benson je u svom testu uporedio ubrzanja na ravnoj površini i na brdu, kočenje, krug po snegu i upravljivost ova dva automobila.

Mini sa pogonom na sve točkove samouvereno pobeđuje u startu na ravnom terenu i brdu, međutim, prednosti pogona na sva četiri točka ovde se završavaju. Pri testu kočenja, Mini samo sa prednjim pogonom zaustavio se brže, a iako nije reč o velikoj razlici, kada je u pitanju zaustavljanje u nuždi, to može puno značiti.

Što se tiče upravljanja, Mini sa prednjim pogonom na zimskim gumama bio je nešto direktniji od svog 4×4 kolege, iako je razlika takođe minimalna.

Očigledno je da bi automobil sa pogonom na sve točkove i zimskim gumama “vladao zimom”.

Sa druge strane, performanse automobila sa pogonom na sva četiri točka i gumama za sva godišnja doba relativno su blizu vozilu sa prednjim pogonom i zimskim gumama, barem kad je u pitanju Goodyear iz testa.

Ipak, prednji pogon i zimske gume malo su nadmašile pogon na sva četiri točka i all season gume.

Danas objavljeno

Restilizovana Seat Arona daleko nadmašila prethodni model u testu „severnog jelena“

Vanja A

Aspekt koji se često ignoriše a od kojeg može da zavisi uspjeh marke ili vozila

Vanja A

Meizu se prodaje kineskom automobilskom gigantu, kompaniji Geely

Vanja A

Ostavite komentar