Šta je bolest poljupca i kako se liječi? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta je bolest poljupca i kako se liječi?

Infektivna mononukleoza poznata je još i s nazivima „bolest poljupca“ ili jednostavno – mononukleoza.

Uzrok ove infekcije je Epstein-Barrov virus, a najčešće se širi od osobe do osobe putem pljuvačke, no može se prenijeti i drugim tjelesnim tečnostima. Liječenje mononukleoze je jednostavno a glavni princip je spuštanje tjelesne temperature kao i strogo mirovanje.

Uzročnik

Epstein-Barrov virus (EBV), široko rasprostranjeni virus, uzrokuje akutnu infekciju limfnog i retikuloendotelnog sistema, poznatu kao infektivna mononukleoza. Infekcija se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. U dječijoj dobi infekcija uzrokovana ovim virusom obično je nespecifična ili asimptomatska, a kod mladih i  odraslih javlja se sa simptomima infektivne mononukleoze od kojih su temperatura, uvećani limfni čvorovi, glavobolja, kao i upala ždrijela.

Kako se prenosi?

Jedini izvor virusa koji uzrokuje infektivnu mononukleozu je čovjek. Inficirane osobe povremeno izlučuju i prenose virus na druge osobe izravnim ili neizravnim kontaktom (preko ruku). Zbog veoma izražene osjetljivosti virusa na vanjske faktore, s posljedičnim gubitkom infektivnosti izvan ljudskog organizma, za prijenos virusa potreban je blizak i neposredan kontakt, najčešće ljubljenje (“bolest poljupca”).

Kako spriječiti širenje?

U prevenciji nastanka i širenja Epstein-Barr virusne infekcije primjenjuju se opće higijenske mjere, najprije pranje ruku. Kao mjeru opreza trebalo bi izbjegavati dijeljenje čaša i ljubljene barem dva mjeseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze.

Liječenje „bolesti poljupca“

Ne postoji specifični lijek za mononukleozu. Liječenje je simptomatsko, temperatura se snižava lijekovima za skidanje temperature, a grlobolja se ublažava pastilama. Važno je obratiti pažnju na obilnu hidrataciju, stoga pacijent mora piti dovoljno tekućine (vode ili nezaslađenih sokova i čajeva), kako ne bi dehidrirao. Mirovanje je obavezno, kako ne bi došlo do rupture (puknuća) povećane jetre ili slezene. Većina oboljelih od mononukleoze ne mora biti hospitalizirana. Ostanak u bolnici potreban je ako je jetra izrazito povećana, ako su krajnici toliko povećani da otežavaju disanje ili ako je pacijent jako lošeg općeg stanja (visoka tjelesna temperatura, nemogućnost samostalnog hodanja zbog slabosti, dehidracija i sl.). Važno je razlikovati infektivnu mononukleozu od gnojne angine i ne liječiti se antibioticima, jer osim što antibiotska terapija ne pomaže u liječenju ove infekcije, dovodi i do karakterističnog osipa po cijelom tijelu.

Azra.

Danas objavljeno

Neobični finger food za prste polizati

Vanja A

Sve što niste znali o alopeciji, opadanju kose na koje nisu imuni ni poznati

Vanja A

U čemu je tajna savršenih knedli za supu

Vanja A

Ostavite komentar