Šta izaziva sijedu kosu? Stres ne spada u uzroke - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta izaziva sijedu kosu? Stres ne spada u uzroke

Dermatolozi tvrde da ne postoji naučni dokaz da stres utiče na preranu pojavu sijede kose, i da se ova pojava prije svega pripisuje genetici i starenju.

Ako ste i smatrali da je za naglu pojavu belih vlasi na vašoj glavi kriva užasno stresna nedelja, mesec ili godina iza vas, pa možda čak i jedna određena osoba, izgleda da ste bili u zabludi, tvrde dermatolozi, jer nemaju naučne dokaze za to, piše francuski mesečni časopis “El” koji je najnoviji broj posvetio kosi.

Kosa, inače, dobija boju pomoću melanina, istog pigmenta koji određuje boju kože i očiju. Melanin se lagano gubi sa godinama, zbog čega ona vremenom postaje seda, a kasnije i potpuno bela, tvrde eksperti iz ove oblasti sa američke akademije za dermatologiju.

Kosa opada i izrasta nova, a ćelije koje proizvode pigment u vlasima iznova se aktiviraju. Međutim, kako starimo, one na neki način slabe i ovu funkciju vrše znatno usporenije. Stres je poznat i dokazan uzročnik povećanog i naglog opadanja kose, ali nijedno istraživanje nije dokazalo da je stres kriv i za to što kosa osedi.

Takođe, naučnici tvrde da je nemoguće da kosa pobeli preko noći, što se u nekim slučajevima dešava, te se ovo često povezuje sa stresom. Naime, nestanak melanina iz dlake podrazumeva određen vremenski proces, koji traje iako nije vidljiv. Na kraju vlasi postanu sede, izgubivši pigment.

U većini slučajeva, za sedu kosu možete okriviti svoje roditelje, a ne stres. Genetika igra najveću ulogu ovde. Zapravo, naučnici su otkrili i koji gen je zaslužan za pojavu sedih. To je gen je IRF4.

Ipak, postoji nešto što može ubrzati pojavu sedih, a to je pušenje.

Studija od pre sedam godina pronašla je značajnu vezu između konzumiranja cigareta i pojavu sedih pre tridesete.

Pušenje i stres svakako mogu uticati na raniju i veću pojavu sedih vlasi, ali oni nikako ne izazivaju ovu pojavu, tvrde naučnici.

Izvor. B92

Danas objavljeno

Još jedan način pripreme: Recept za najukusnije krompiriće

Vanja A

Trčanje ili hodanje: Koja kardiovaskularna vježba je bolja?

Vanja A

Prirodni lijek za zatvor: Napitak od kefira i lanenog sjemena

Vanja A

Ostavite komentar