Šta Hrvati misle o ustaškom pozdravu "Za dom spremni" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Šta Hrvati misle o ustaškom pozdravu “Za dom spremni”

U istraživanju u kome je učestvovalo oko 1.300 gražana Hrvatske 45 odsto njih usprotivilio bi se zabrani ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, dok je suprotni stav iskazalo 30 odsto anketiranih.

Agencija “Promocija plus” za hrvatski RTL sprovela je istraživanje o tome šta građani Hrvatske misle o simbolima NDH i jesu li za zabranu ustaškog pokliča “Za dom spremni”, prenosi Jutarnji list.

Ispitanici su odgovarali na pitanje da li podržavaju nedavnu presudu Visokog prekršajnog suda kojom se kažnjava pozdrav “ZDS” iz pesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Tompsona.

Gotovo polovina hrvatskih građana, tačnije 48 posto ispitanih, ne podržava presudu Visokoga prekršajnog suda. Podršku sudskoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav o tome njih osam odsto, a dva odsto ne želi da se izjasni o toj temi.

Rezultati pokazuju da velika većina hrvatskih građana ima stav o ovome, iako su jasno podeljeni.

Zanimljivo je da su birači najvećih stranaka u identičnom procentu izrazili stav “za” ili “protiv”: 70,5 posto HDZ-ovaca je protiv presude, a jednako toliko SDP-ovaca je za presudu.

Istraživanje je odgovorilo i na pitanje o tome što građani uopšte misle o pozdravu “ZDS”.

Najveći udeo ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da “ZDS” mora otići u istoriju, a Hrvatsku valja okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. godini. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Oko 19 odsto građana smatra da je “ZDS” pozdrav kojim se u građanskiom ratu devedesetih koristio deo hrvatskih boraca, dok 11,4 ispitanih smatra ga istorijskim hrvatskim pozdravom, a ustaškim pozdravom iz Drugog svetskog rata smatra ga devet odsto anketiranih.

Stav o ustaškom pozdravu nema 6,5 posto ispitanih, za gotovo tri odsto njih pozdrav je neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta poginulim pripadnicima HOS-a. Nešto više od jedan odsto ispitanih nije želeo da se izjasni.

U istraživanju su se ispitanici izjasnili i o zabrani upotrebe tog pozdrava u javnosti.

Tih koji bi zabranili je manje nego onih koji su protiv takve zabrane. Prema istraživanju, zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 odsto ispitanika, a za zabranu pozdrava, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto ispitanih.

Oko tri posto građana bi “Za dom spremni” ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovome nema 8,5 posto ispitanika, a pola odsto nije htelo da se izjasni.

Danas objavljeno

U Salcburgu protestovalo 3.500 protivnika korona mjera

M.

SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji soj

M.

Začepljeni odvodi na Starčevici, izlile se otpadne vode u Priječanima, poplavljena dvorišta u Dragočaju

M.

Ostavite komentar