Šta Evropska unija kaže o potezu Đukanovića? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Šta Evropska unija kaže o potezu Đukanovića?

EU je pozdravila spremnost vlasti u Crnoj Gori da privremeno obustave primenu Zakona o slobodi veroispovesti.

Ona je ujedno i pozvala na nastavak ekspertskog dijaloga, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

“EU je konstatno naglašavala važnost dijaloga. U tom duhu pozdravljamo spremnost Vlade Crne Gore da privremeno obustavi primenu Zakona o slobodi veroispovesti i da ohrabri nastavak dijaloga na ekspertskom nivou”, navode u Komisiji.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u pisanom saopštenju naglašava da Brisel pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa primjenom Zakona o slobodi veroispovesti koji je u Crnoj Gori usvojen u decembru 2019. godine.

“Kao što smo ranije naglašavali, regulisanje pitanja religijskih zajednica predstavlja nacionalnu nadležnost, ali to treba da bude urađeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne čionioce i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, uključujući slobodu veroispovesti”, navodi Pisonero.

U Evropskoj komisiji dodaju da se ekspertski dijalog o položaju religijskih zajednica u Crnoj Gori mora odvijati u skladu sa svim preporukama koje se nalaze u Mišljenju Venecijanske komisije od 24. juna 2019. godine.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar