8. Septembra 2022.

Šta će se dogoditi ako umre engleska kraljica?

Big Portal

Britanski Daily Mail još je 2018. godine objavio tekst pod naslovom “Šta će se dogoditi kad umre engleska kraljica?”. Oni su s njim požurili što je Elizabeta II. otkazala predviđeno pojavljivanje u londonskoj katedrali St. Paul, no nakon današnjih vijesti o ozbiljnom zdravstvenom stanju kraljice Elizabete, sve se češće postavlja to pitanje.

Elizabeta II., koja je postala kraljica nakon očeve smrti 1953., sa svoje 92 godine najdugovječnija je kraljica na tronu u historiji britanske monarhije. Njen sin princ Charles sljedeći je u liniji za prijestolje.

Lozinka za smrt kraljice: “London Bridge is down”

Kad Elizabeta II. umre, premijer će biti obaviješten i to – kodnom lozinkom. The Guardian piše kako će taj kod glasiti: “Londonski most je spušten/dolje.” (London Bridge is down). Prema Business Insideru, većina osoblja u palači će biti poslana kući te će početi period komemoracije u trajanju od oko 12 dana, što će Britaniju poprilično koštati.

BBC-jevi novinari vježbaju objavu vijesti

Datum pogreba i krunidbe njenog nasljednika bit će proglašen praznikom, a predviđa se da će koštati zemlju između 1,2 i 6 milijardi funti. Tokom perioda žalosti BBC će otkazati sve humoristične emisije.

Ako umre po noći, obavijest će uslijediti u osam sati ujutro. Ako objava bude tokom radnog vremena, londonska burza će vjerovatno prestati s radom.

BBC-jevi novinari s vremena na vrijeme vježbaju objavu te vijesti. Također, imaju pri ruci crnu odjeću kako bi izbjegli neprimjereno pojavljivanje tokom izvještavanja o smrti u kraljevskoj porodici.

Promijenit će se tekst nacionalne himne

Nakon njene smrti, promijenit će se i tekst nacionalne himne te će se dodati dio o njenoj smrti. Zastave će biti spuštene na pola koplja, a turistička mjesta bit će zatvorena.

Za to vrijeme posebno vijeće će u palači Svetog Jakova objaviti nasljednika Elizabete II., nakon čega će novi monarh prisegnuti. Nakon toga političari će se zakleti na vjernost novom vladaru.

Tijelo Elizabete II. za to vrijeme bit će izloženo u Westminsterskoj palači, gdje će joj javnost moći odati počast.

Izvor: gloria.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare