Šta će se desiti sa tijelom ako se ne tuširate svaki dan? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Šta će se desiti sa tijelom ako se ne tuširate svaki dan?

Sve zvuči dovoljno naivno, ali rezultati preskakanja tuširanja na nekoliko dana su vjerovatno mnogo uznemirujući nego što biste očekivali.

Loše bakterije stvaraju disbalans

Ljudska koža prekrivena je bakterijama (sa čak oko 1000 različitih tipova) kao i gljivicama (dodatnih 80 tipova). Većina tih mikroba je dobra za nas te pomažu u borbi sa onim lošim.

Ono što sapun i voda rade je to da pomažu dobrim bakterijama u borbi sa opasnim klicama, a bez toga naše telo postaje ranjivije na razne infekcije od bakterija koje pokupimo na različitim mestima – od javnog prevoza, teretane, do radnog mesta i kontakta s drugim ljudima.

Koži šteti ako se ne tuširamo

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora i upale u obliku bubuljica i iritacije.

To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji mogu pogoršati svoju situaciju izbegavanjem pranja, a postoji čak i službeno doktorsko stanje koje se odnosi na kožu sa zapostavljenom higijenom, “dermatis neglecta”.

Miris se neminovno javlja

Dokazano najintenzivnija posledica retkog tuširanja, kao i ona koja se prva javlja, je neprijatan miris. Bez obzira na količinu aktivnosti, ljudsko telo uvek proizvodi znoj, koji je jedan od načina rešavanja toksina iz organizma.

Bakterije koje se u takvoj situaciji množe na koži proizvode plikove dok konzumiraju proteine i masne kiseline, a to proizvodi čak 30 različitih mirisa, u zavisnosti od ishrane i hormonskom statusu pojedinca.

Stoga se slobodno tuširajte svakodnevno, ali izbegavajte korišćenje gelova i agresivnih sredstava na dnevnom nivou, a posebno je dobro da se u zimskim mesecima povremeno istušiate običnom vodom.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Povećavaju plodnost, smanjuju holesterol, štite od hroničnih bolesti: Zašto treba jesti kokice?

V.R.

Ljekari su otkrili vrijeme doručka koje će vam produžiti život

V.R.

Najukusniji čokoladni brauni

V.R.

Ostavite komentar